Magyarország

2010.08.23. 16:26

MSZP: a fideszes önkormányzatok adóssághegyet halmoznak

<p>Az MSZP szerint 2-300-szor annyi adósság jut egy emberre egy fideszes vezetésű városban vagy kerületben, mint egy MSZP-sben. Pásztor Tibor, a szocialisták V. kerületi polgármester-jelöltje hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta: a belvárosnak a korábbi pozitív szaldója helyett most 14 milliárd forint adóssága van az indokolatlan költekezés miatt.</p>

Szanyi Tibor, az MSZP kampányfőnöke arról beszélt: a főváros V. kerülete és Hódmezővásárhely abszolút vezetik az önkormányzati költekezés feketelistáját. Hozzátette: míg egy belvárosi lakosra 520 ezer forint adósság jut, addig egy MSZP-s vezetésű kerületben, például Kispesten vagy Angyalföldön 1-2 ezer forint ez az összeg.

A politikus szerint nem tudni, hová ment a pénz, miután a főutca projektben az V. kerületnek csak egy kevés önrésze volt, a beruházás zömét a főváros és az Európai Unió állta. A szocialista kampányfőnök úgy fogalmazott: ha valaki fideszes önkormányzatot választ októberben, azzal szembesül, hogy csak az adóssághegy növekedik.

Mire telik ennyi pénzből?

Pásztor Tibor, a kerület MSZP-s polgármester-jelöltje azt mondta: 2006-ban a városrész kasszájában 2,5 milliárd forint volt és 1 milliárd volt az adósság, ezzel szemben most 14 milliárd az adósság, aminek fele devizaalapú hitel. Mint mondta, idén január 1. óta 400 millió forint volt az árfolyamveszteség emiatt, és idén először 1 milliárd forintot kellett felvenni tőketörlesztésre. A szocialista politikus úgy véli: a kerület költségvetése nem indokolja a költekezést, ugyanakkor mint fogalmazott "ennyi pénzből a főutcának Újpest-Városkapuig kellene érnie, vagy 21. havi fűtéstámogatást is kellett volna kapnia a kerület összes lakosának 4 éven keresztül".

A polgármester-jelölt szerint a következő 4 év feladata az "adósság szanálása" lesz, mert álláspontja szerint csak a polgármesteri hivatal pazarló kiadásain 1 milliárd forintot lehetne spórolni.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik