Magyarország

2010.08.05. 15:16

NEFMI: Több orvostanhallgató maradt itthon

<p>Azok közül a végzős orvostanhallgatók közül, akik azt fontolgatták, hogy külföldön keresnek munkát, végül 5/6-uk itthon marad és szakorvos-jelöltként a magyar betegellátásban vesz részt.</p>

A helyettes államtitkár bejelentette: 231 fővel több orvos lépett be a szakorvosképzésbe, mint amennyi a kormány intézkedése nélkül belépett volna. Ráadásul, ha ezek az orvontanhallgatók külföldre mentek volna, az a 4,2 milliárd forint, amelyet eddigi képzésükre fordított az állam, azonnali veszteséget jelentett volna Magyarországnak.

Cserháti Péter azt is hangsúlyozta, hogy idén olyan hiányszakmákra is jelentkeztek fiatal medikusok, amelyek iránt az elmúlt években nem érdeklődtek. Leszögezte: az előző kormány röghöz kötése helyett a NEFMI olyan intézkedéseket tervez, amelyek vonzóvá teszik a kezdő orvosok számára az itthoni életpályát.

Hiányszakterületre is jelentkeztek

A szolnoki tájékoztatón résztvevő Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke emlékeztetett arra, hogy felmérések szerint a végzős orvostanhallgatók kétharmada nem akart belépni a szakorvosképzés rendszerébe az előző kormány rezidensekre vontakozó rendeletei miatt. A szolnoki kórház főigazgatója, Sélleiné Márki Mária pedig arról beszélt, hogy az új intézkedéseknek köszönhetően a súlyos orvoshiánnyal küzdő szolnoki kórházba a meghirdetett 34 rezidens álláshelyre 41-en jelentkeztek, ráadásul 16-an hiányszakmában szeretnének elhelyezkedni.

A kormány július 7-én fogadta el a rezidensekről szóló rendelet módosítását. Ennek alapján nem lesznek 9 évig röghöz kötve a szakorvos-jelöltek és a hiányszakmákat választó rezidensek pedig 50 százalékkal több támogatást kapnak.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik