Magyarország

2010.08.11. 16:46

Tárcaközi bizottságok létrehozásáról döntött a kormány

<p>Két tárcaközi bizottság felállításáról döntött a kormány a szerdai ülésén - jelentette be Nagy Anna kormányszóvivő. Az egyik a társadalmi felzárkózási és cigányügyi, a másik pedig a nemzetpolitikai. Emellett a kabinet döntött az európai koordinációs tárcaközi bizottság kiszélesítéséről is.</p>

Az első testület a társadalmi felzárkózási és cigányügyi tárcaközi bizottság, amelynek egyik legfontosabb feladata egy rövid távú akcióterv elkészítése a mélyszegénységben élők és a romák felzárkózására, valamint egy hosszú távú nemzeti stratégia megalkotása. A testületet Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár vezeti majd, rajta kívül pedig a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnöke, illetve az érintett minisztériumok államtitkárai vesznek részt a munkájában.

Összehangolják a kormányzati döntéseket

A második a nemzetpolitikai tárcaközi bizottság, amelynek elnöke Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, alelnöke pedig Németh Zsolt külügyi államtitkár lesz. A testületben a Belügyminisztérium, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkárai, illetve 16 egyéb államtitkár és a KSH elnöke is részt vesz.

A testület elsősorban a tárcák közötti koordinálásért felel majd nemzetpolitikai kérdésekben, vagyis összehangolja a kormányzati döntéseket a ebben a témában.

- Független Hírügynökség -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!