Magyarország

2010.10.27. 11:35

A főpolgármester dönthet a budapesti cégvezetőkről

<p>A jövőben Tarlós István főpolgármester dönthet a fővárosi önkormányzat gazdasági társaságainak személyi kérdéseiről - erről szerdán döntött a Fővárosi Közgyűlés.</p>

Az ülésen Ughy Attila városképvédelmi tanácsnok bejelentette: éjszaka eltávolították az összes "traktorral behajtani tilos" táblát a fővárosban, amivel új korszak kezdődik. A képviselők levették a napirendről Horváth Csaba MSZP-s frakcióvezető javaslatát, amelyben 10 milliárd forintos alapot hozott volna létre a fővárosi devizahitelesek átmeneti megsegítésére, mert az indoklás szerint a parlament által elfogadott, devizahiteleseket érintő törvény miatt okafogyott lett a javaslat.

Eskütétellel kezdődött a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülése: az LMP-ben mandátumot szerző Jávor Benedek helyét Hanzély Ákos vette át. Letették az esküt a bizottságok külsős tagjai is. Korábban lemondott mandátumáról Staudt Gábor, a Jobbik képviselője is, az ő helyét Losonczy Pál veszi át a jövő hónap közepétől. Kaltenbach Jenő, az LMP frakcióvezetője napirend előtt kifogásolta, hogy a bizottságok nem tárgyalták meg a napirendeket. Erre a főpolgármester úgy reagált: a testületek még nem tudták megkezdeni az érdemi munkát, de ígéretet tett, hogy a jövőben tárgyalják azokat.

Levették a napirendről az MSZP javaslatát

A képviselők levették a napirendről az MSZP javaslatát, amellyel egy 10 milliárdos alapot hoztak volna létre. Ebből a bajba jutott devizahiteleseket segítették volna egy ideiglenes kölcsönnel. Németh Zoltán, a Fidesz frakcióvezetője azzal érvelt: okafogyottá vált az előterjesztés, miután az Országgyűlés elfogadta a devizahitelesek problémáit megoldó törvényt.

Ughy Attila városképvédelmi tanácsnok arról számolt be: szerda éjszaka eltávolították az összes "traktorral behajtani tilos" táblát, amelyet 2006 októberében helyeztek el Budapesten. Mint mondta, ezzel egy új korszakot szeretnének kezdeni. A fideszes politikus az utolsó táblát Horváth Csabának, az MSZP frakcióvezetőjének ajándékozta.

A képviselők ezt követően 30 igen szavazattal, nem szavazat nélkül, 2 tartózkodással megszavazták a Szervezeti és Működési Szabályzat módosítását. Ennek értelmében a jövőben Tarlós István főpolgármester hatáskörébe tartoznak az önkormányzat gazdasági cégeinek személyi kérdései. Ő dönthet a többi között az érintett intézmények vezetőinek kinevezéséről, díjazásáról és a vezetői hatáskör visszavonásáról.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!