Magyarország

2010.10.28. 14:30

Az Omninvest ellen indított eljárás nem veszélyezteti az oltásbiztonságot

<p>Megállapodott az Egészségügyért Felelős Államtitkárság a szakmai szervezetekkel abban, hogy milyen elvek alapján osszák szét az ágazatban idén megmaradt 27,5 milliárd forintot - közölte Szócska Miklós csütörtöki tájékoztatóján.</p>

Az egészségügyi államtitkár közölte, hogy a szerda esti megállapodás alapján a szétosztásnál szerepet játszik majd többek között a kórházak teljesítménye, a korrekciók és figyelembe vesznek egészségügy-politikai elveket is. A szétosztásáról egy külön rendelet szól majd, amit - mint az államtitkár közölte -, az intézmények "túlélése" érdekében igyekeznek minél előbb megalkotni.

Szócska Miklós elmondta: a megállapodás részleteit még át kell futtatni a közigazgatási csatornákon és jóvá kell hagynia a Nemzetgazdasági Minisztériumnak is. Így az államtitkár nem tudott egyértelmű választ adni arra a kérdésre, hogy még az idén megkapják-e az egészségügyi intézmények a pénzt. Mivel az elfogadott szétosztási elvek alapján most modellezik, hogy melyik kórháznak mennyi jár a maradványból, egyelőre még azt sem lehet konkrétan kimondani, hogy minden kórház kap az összegből - válaszolta egy másik kérdésre.

15 évre szól a szerződés

A tájékoztatón rákérdeztek az influenza vakcinát gyártó Omninvest ellen indított büntetőeljárásra is. Szócska Miklós kijelentette: külön kell kezelni a vakcinagyártó cégügyeit, és az oltásokat. Hangsúlyozta: az eljárás nem veszélyezteti az oltásbiztonságot.

Az Omninvest és az állam egyébként 2004-ben kötött 15 éves szerződést, amelynek alapján a vakcinagyártó szállítja 2019-ig minden évben a szezonális oltóanyagot. A büntetőeljárást a többi között azért kezdeményezték a cégnél, mert a pénzügyőrök szerint az Omninvest 2006 és 2009 között fiktív számlák felhasználásával és szabálytalan értékcsökkenés-elszámolással több mint 730 millió forint jogtalan haszonhoz jutott.

A tájékoztató után több mint 40 egészségügyben dolgozó vehette át Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás minisztertől és Szócska Miklós államtitkártól azokat a kitüntetéseket, okleveleket, amelyeket a Batthyány-Strattmann László születésének 140. évfordulója alkalmából adtak át csütörtökön. A legtöbb elismerést kórházi és háziorvosok vehették át, de a kitüntetettek között volt gyógytornász, védőnő, ápoló, gyógyszerész, műtőssegéd, kórházi villanyszerelő, mosoda-vezető és energetikus is.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!