Magyarország

2010.10.28. 15:45

Felújítják és modernizálják a Nyugati pályaudvart

<p>Az elővárosi vasúthálózat részeként a Nyugati pályaudvart is felújítják, modernizálják. A tervek szerint a vasútállomás épülete új tetőt kap, a várótermeket pedig akadálymentesítik, a hangosbemondót és az információs táblát korszerűsítik.</p>

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. csütörtöki közleménye szerint már zajlik az elővárosi vasúthálózat fejlesztését szolgáló projektek előkészítése, melynek részeként a budapesti Nyugati pályaudvart is felújítanák. A Nyugati pályaudvaron naponta 400 személyszállító vonat, és 55 ezer utas fordul meg.

Akadálymentesítik a várótermeket is

A Nyugati pályaudvar teljes korszerűsítése magában foglalná egyebek mellett a vasúti pálya, a felsővezetékek, a biztosítóberendezés, valamint a távközlési rendszer felújítását is. A pályaudvaron várhatóan összesen 18 peronos vágányt építenek, melyek között 55 cm magas peronokat alakítanak ki, hogy alkalmazkodjanak a vonatok padlószintjéhez. A peronok új tetőt kapnak, és a csarnokon belüli létesítmények is megújulnak, mint ahogy a hangosbemondó és az információs táblák is. A várótermeket akadálymentesítik.

A megvalósíthatósági tanulmány már elkészült, jelenleg az engedélyezési terveket készítik. Az örökségvédelmi hatásvizsgálat, a környezeti hatástanulmány, illetve hatásvizsgálat elkészítése, a jogerős hatósági és közműengedélyek beszerzése a tervek szerint zajlik. A kiviteli terveknek legkésőbb 2012. június elejére kell elkészülniük.

A beruházás előkészítési munkálatai más projektekkel együtt folynak, ezek előkészítésére a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) keretén belül összesen mintegy bruttó 4,8 milliárd forint áll rendelkezésre, aminek 15 százaléka hazai forrás, 85 százalékát pedig az európai strukturális alapokból finanszírozzák.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!