Magyarország

2010.10.04. 11:29

ÖNKORMÁNYZATI VÁLASZTÁSOK - A Fővárosi Közgyűlésben egyfős Fidesz-többség lesz

<p>17 mandátumot szerzett a Fidesz-KDNP a Fővárosi Közgyűlésben, ezzel egyfős többsége lesz a testületben, de ezen felül szavazati joga van a közvetlenül megválasztott főpolgármesternek, Tarlós Istvánnak is. Az MSZP 10 képviselői helyet szerzett, az LMP és a Jobbik pedig 3-3 politikussal képviselteti magát.</p>

A 17 tagú Fidesz-KDNP frakcióban a képviselők többsége már az előző ciklusban is részt vett a fővárosi testület munkájában, hatan vannak, akik az előző négy évben nem voltak a közgyűlés tagjai. A pártszövetséget Bagdy Gábor, Csomós Miklós, György István, Nagy István, Németh Szilárd, Németh Zoltán, Orbán Gyöngyi, Pesti Imre, Pokorni Zoltán, Raduly József, Rogán Antal, Szatmáryné Jähl Angéla, Szentes Tamás, Szentkirályi Alexandra, Ughy Attila, Wintermantel Zsolt és Zsolnai József képviseli.

Az LMP először jutott be

Szavazati joga van a közvetlenül megválasztott Tarlós Istvánnak is, aki a listát vezette. Az önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvény idei változása szerint azonban a nyertes főpolgármestert, annak külön lemondása nélkül törlik a listáról, automatikusan a lista következő helyezettje lépett be.

A 10 fős MSZP frakcióban is sokan újráznak, de van három új képviselő is. A szocialisták közül Andó Sándor, Bánsághi Tamás, Gajda Péter, Havas Szófia, Horváth Csaba, Molnár Gyula, Steiner Pál, Szabados Ákos, Trippon Norbert és Tüttő Kata szerzett mandátumot.

Az LMP most először jutott be a Fővárosi Közgyűlésbe, háromfős frakcióval. Ennek tagjai: Jávor Benedek, Kaltenbach Jenő és Somfai Ágnes.

Ugyancsak hárman képviselik a Jobbikot a testületben, a párt szintén először szerzett mandátumokat itt. A frakcióban Czeglédi János, Staudt Gábor és Szabó György foglalhat helyet.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!