Magyarország

2010.10.07. 20:59

VÖRÖSISZAP - Két centi vastagságban elhordják a kolontári talajt

<p>Gipszen kívül már bio-ecetsavval is próbálják semlegesíteni a Marcal vizében lévő káros anyagokat. A szakemberek a következő napokban repülőgépről szórt gipsszel hatástalanítják a szennyezést Kolontárnál, majd két centiméteres vastagságban mindenhonnal elhordják a talajt.</p>

Az országos katasztrófavédelem legfrissebb közleménye szerint "intenzív beavatkozások zajlottak" még a szennyező csóva megérkezése előtt a Marcal egész szakaszán, hogy az esetleges nehézfémeket tartalmazó lebegőanyagokat kiülepítsék. A tervezett hét fenékküszöb közül négy már elkészült.

Annak érdekében, hogy a Rába folyóban elviselhető mértékű pH érték alakuljon ki, a Marcal folyó végén, a betorkollás felett intenzív semlegesítés folyik, aminek eredményeképpen a Marcal folyó kifolyó vizének pH értéke már 9 körül alakul. Ezt bio-ecetsavas semlegesítéssel érték el. Ezt követően a víz tovább hígul a Rába, majd a Mosoni-Duna vizével és csak ezt követően kerül a Dunába, és vízminőségi problémákkal, valamint egészségkárosító hatásokkal nem kell számolni.

A közlemény szerint sikerült megakadályozni a Rába és a Duna súlyos lúgos kémhatású és nehézfém szennyeződését, természetkárosító hatással már nem kell számolni.

Lokalizálják a szennyeződést

Továbbra is elsődleges cél, hogy a szennyeződést a Marcal folyón lokalizálják, és így megakadályozzák, hogy a szennyeződés a Rába folyón és a Mosoni Dunán keresztül a Duna folyót elérje. A becslések szerint Kolontár és Devecser környékén körülbelül 800 hektáron terült szét a vörösiszap, melyet a tervek szerint repülőgépekről leszórt gipsszel fognak hatástalanítani. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a hatástalanítás után két centiméter vastagságban mindenhonnan eltávolítják a talajt, hogy megvédjék a vízbázisokat, és megakadályozzák, hogy a száraz vörösiszapot elhordja a szél.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!