Magyarország

2010.11.25. 14:40

LMP: "Útszéli zsarolás" a nyugdíjrendszer átalakítása

<p>"Útszéli zsarolásnak" nevezte az LMP frakcióvezetője a magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos szerdai bejelentést. Schiffer András szerint a tervek végállomása az Alkotmánybíróság lesz.</p>

Minősíthetetlennek és "útszéli zsarolásnak" nevezte Schiffer András csütörtöki sajtótájékoztatóján a kormány terveit a nyugdíjakkal. Mint az ellenzéki politikus mondta, a kötelező magánnyugdíjpénztári rendszert korábban ők sem támogatták volna, de egy már kész rendszerhez ilyen formában szerintük nem lehet hozzányúlni. Azt ígérte, hogy amennyiben 2014-ben az LMP kormányzati helyzetben lesz, jóváírják a befizetését mindenkinek, aki nem enged a zsarolásnak és marad a magánrendszerben.

A párt egyelőre konkrét lépést nem tervez, hiszen még nem ismerik az új szabályozás pontos szövegét. A frakcióvezető mindenesetre úgy látja, hogy a szerdán bejelentett tervek végállomása az Alkotmánybíróság lesz.

Nem kerültek be a módosító javaslatok

A tájékoztatón elhangzott az is, hogy az LMP várhatóan jövőre egy komplex törvénycsomag-tervezetet fog benyújtani az állampolgári részvételről a jogalkotásban. A jogalkotásról szóló, most elfogadott törvénybe ugyanis a párt számos módosító javaslata nem került be.

A terveik között szerepelt, hogy radikálisan szűküljön azoknak a témáknak a köre, amelyekkel kapcsolatban nincs szükség társadalmi egyeztetésre. Az LMP szerint ide tartoznak az adótörvények, illetve a költségvetést érintő szabályozások. A párt emellett életre hívná az állampolgári tanács intézményét, amelynek keretein belül az állampolgárok szakértőkkel konzultálva alakítanák ki álláspontjukat egy-egy adott terv kapcsán, később pedig ez ajánlásként kerülne a döntéshozó asztalára.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!