Magyarország

2010.12.20. 15:41

LMP: Elfogadhatatlan körülmények között tartják fogva Geréb Ágnest

<p>Elkészült a Geréb Ágnes fogvatartásának körülményeiről szóló jelentés első változata, amelyet az Országgyűlés emberi jogi bizottságának megbízásából készítettek - közölte Szabó Tímea hétfőn.</p>

A testület LMP-s alelnöke közölte: tíz pontban foglalta össze azokat a körülményeket, amelyek szerinte elfogadhatatlanok, így például a lábbilincs, a meztelenre vetkőztetés gyakorlata és a durva bánásmód. Ez utóbbit jelzi szerinte például az a mondat is, amelyet Geréb Ágnesnek mondott egy őr, és amely a jelentés címe is lett: "Fogd be a szád, mert átnyomom a fejed a rácson!".

A jelentést a tervek szerint hétfőn tárgyalta volna az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottsága, de az előterjesztő, Szabó Tímea kérésére ezt a napirendi pontot januárra halasztották. A bizottsági ülés után az LMP-s képviselő újságírók előtt röviden ismertette, hogy mit tapasztalt börtönlátogatásai alkalmával.

Megsérült a bilincs miatt

Az ellenzéki politikus szerint elfogadhatatlan és abszurd, hogy az 58 éves szülész-nőgyógyász szakorvost, Geréb Ágnest lábbilincsben állították elő a bíróságra. Ez a bilincs ráadásul 8 napon túl gyógyuló sérüléseket okozott az asszonynak, amelyeket Szabó Tímea szerint nem megfelelően láttak el.

Szintén elfogadhatatlan, hogy Geréb Ágnest többször is meztelenre vetkőztették, és így megmotozták - mondta az LMP-s politikus. Nemcsak akkor, amikor többek között egy országgyűlési képviselő meglátogatta, hanem akkor is, amikor a büntetésvégrehajtó intézeten belül a sétát befejezte. Tehát az az indok sem állja meg a helyét, hogy tartani lehetett attól, becsempésznek neki valamit - tette hozzá.

Szintén elfogadhatatlan az a hangnem és viselkedés, ahogy Geréb Ágnessel és több más fogollyal is bánnak az őrök - mondta Szabó Tímea. Sokszor üvöltöznek a rabokkal, vulgáris szavakat használnak velük szemben. Például az a gyakorlat, hogy míg az őrök tegezik a női foglyokat, addig nekik magázniuk kell az őröket. Gyakori a fenyegetés is, amely miatt a rabok félelemben, stresszben élnek. Geréb Ágnes megjegyezte azt is, hogy hiába kért migrénes fejfájására gyógyszert, csak több órával később kapott, amikor a szer már nem használt - közölte a képviselő.

Házi őrizetbe kerülhet?

Szabó Tímea üdvözölte, hogy hétfőn az ügyészség kezdeményezte Geréb Ágnes házi őrizetbe helyezését. Ehhez a politikus szerint az emberi jogi bizottság munkája is hozzájárult.

Geréb Ágnes hétfői születésnapján a fogvatartását kifogásoló családtagok, ismerősök, művészek és civil szervezetek délután közös éneklésre készülnek a budapesti Nagy Ignác utcai börtön előtt, ahol az orvosnőt 75 napja tartják előzetes letartóztatásban. Mint meghívójukban írják: "semmilyen más lehetőségük nincs még a családtagoknak sem, hogy felköszöntsék az 58 éves orvost, mivel nem adhatnak át semmilyen ajándékot, tortát vagy jókívánságot, így három dalt visznek, hogy azt "juttassák be" a falakon túl".

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!