Magyarország

2010.12.23. 16:41

Meghosszabbítják a gáz- és távhőtámogatást

<p>A következő év elejétől április végéig meghosszabbítják a gáz- és távhő-támogatást - erről döntött a kormány szerdán. Módosítják a nők 40 évi munkaviszony utáni nyugdíjba vonulás feltételeit, például 8 helyett 15 évet lehet beszámítani gyerekek nevelése alapján. A kormányszóvivői tájékoztatón Nagy Anna szóvivő azt mondta, hogy nincs szándék a médiatörvény módosítására.</p>

Januártól tovább folyósítják a legrászorultabbak gáz- és távhő-támogatását a fűtési szezon végéig, április 30-áig - mondta Soltész Miklós szociális ügyekért felelős államtitkár. Ez 960 ezer háztartás terheit enyhíti. A következő év szeptemberétől pedig ezt a segítséget beépítik a lakásfenntartási támogatásba, hogy azok is részesülhessenek benne, akik más módon, például fával fűtenek. A 42,5 milliárd forint sorsáról az önkormányzatok fognak dönteni.

Módosító indítvánnyal megváltozik a nők 40 év munkaviszonya utáni nyugdíjba vonulás néhány feltétele. A gyereknevelés után 8 helyett 15 év lesz beszámítható, és figyelembe veszik az ápolási díj éveit is. Soltész Miklós elmondta, hogy a parlament csütörtökön nem csak visszaállította a GYES-t 3 évre, hanem az örökbe fogadott gyerekekre is kiterjesztik fél évre.

Újabb Széchenyi-kártya-konstrukció lehetősége nyílik meg

Januártól újabb Széchenyi-kártya-konstrukció lehetősége nyílik meg, elsősorban a kisebb vállalkozásokat segítendő - mondta Nagy Anna kormányszóvivő. Az új megoldással hitel kérhető a pályázatok önrészére és az utófinanszírozásban folyósított támogatási összegre is.

A kormány elfogadta a jegybank-törvény módosító javaslatát, amelynek leglényegesebb eleme az, hogy a kormány "kivonul" a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanács négy külső tagjának jelöléséből, egyúttal azonban megszüntetik az MNB-elnök jelölési jogát - mondta Nagy Anna. A változás után az Országgyűlés gazdasági bizottsága javaslatára a plenáris ülésen egyszerű többséggel hat évre választják meg a nem MNB-s testületi tagokat. A napirendi pont tárgyalásán részt vett Simor András MNB-elnök is, aki ismertette álláspontját - mondta a szóvivő a Független Hírügynökség kérdésére. Simor korábban levélben és sajtótájékoztatón is elmondta: nem látja szükségét a jelenlegi jelölési metódus megváltoztatásának, nem ért vele egyet.

A kormányszóvivő nem tud arról beszámolni, hogy tervek lennének a médiatörvény megváltoztatására. Az AFP francia hírügynökség délután ismertette Guido Westerwelle német külügyminiszter szavait, aki azt mondta, hogy Martonyi János magyar tárcavezetővel folytatott beszélgetésén szóba került az Európa-szerte tiltakozást kiváltó médiatörvény módosításának lehetősége. A Független Hírügynökségnek Nagy Anna azt mondta: "várjuk meg, hogyan működik a szabályozás, igazolja-e az élet a félelmeket, addig nincs értelme megváltoztatni."

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!