Magyarország

2010.12.20. 16:33

Mik lesznek a legkeresettebb szakmák 2011-ben?

<p>Az elmúlt néhány évben a világgazdaságban végbement spirális folyamatok, rendkívül kedvezőtlenül hatottak a munkaerő-piacra, melynek következményeként világszerte, becslések szerint több mint 20 millió munkahely szűnt meg.</p>

Míg az olyan fejlett országokban, mint az Amerikai Egyesült Államok a gazdaság kezd lassan helyreállni, addig hazánkban továbbra is instabil gazdasági körülmények uralkodnak, és bár az elbocsátások száma csökkent, a helyzet továbbra is labilis. A jövőre nézve, egy ilyen bizonytalan helyzetben a pályaválasztás előtt állók és az álláskeresők számára egyaránt talán a legégetőbb kérdés, hogy mi az a szakma, amelyre a legnagyobb igény lesz, amely után a legnagyobb lesz a kereslet a válság lecsengése után. A CV-Onlineországos állásportál támogatásával készült cikkünkben erre a kérdésre keressük a választ és egyúttal támpontot kívánunk nyújtani mindazoknak, akik karrierválasztás előtt állnak vagy szakmaváltásban gondolkodnak az elkövetkezendő évben.

Bár sokan úgy vélik, hogy a gazdasági recessziónak immár vége, a hazai munkaerő-piaci helyzet nem teljesen ezt a képet mutatja. A válság előtti állapotok óta körülbelül 90-100 ezer állás szűnt meg, és szakértők szerint a helyzet gyors javulására nincs sok esély. Friss elemzések szerint a fejlett ipari országokban a foglalkoztatás legkorábban 2013-ra állhat vissza a válság előtti szintre, hazánkban pedig valószínűleg ez még később fog megtörténni. Egy ilyen helyzetben sokak fejében megfogalmazódhatnak az alábbi kérdések:

„Hol keressek munkát?” „Milyen szakmákban érdemes hosszú távon is gondolkodni?” „Mely állásokra lesz kereslet a válság után?”

Milyen szakmát célozzunk meg tehát a jövőben? Ahhoz, hogy ezt a kérdést megválaszoljuk, először is fel kell mérnünk képességeinket, a bennünk rejlő potenciált és a már meglévő tudásunkat. Mivel nehéz megjósolni az egyes szektorok jövőjét, fontos, hogy körültekintően döntsünk, ha például szakmát szeretnénk váltani. Érdemes megvizsgálnunk, hogy mik azok az ágazatok, melyek a válság idején is jól teljesítettek és mik azok, melyek az utóbbi időszakban indultak igazán fejlődésnek.

Az IT ágazat a jövőben is számos álláslehetőséget kínálhat

Az IT szektor továbbra is az egyik dinamikusan növekvő és foglalkoztatottság szempontjából is egyre több munkavállalót igénylő ágazat, mely a jövőben sem lesz másként. A különböző iparágak üzleti alkalmazásokkal kapcsolatos növekvő igényei miatt egyre több programozóra, szoftverfejlesztőre, rendszerelemzőre és értékesítést támogató IT munkatársra van szükség. Ebben a szakmában rendkívül fontos a megbízhatóság és az egyes projektekkel kapcsolatos határidők betartása. Bár az IT állásokterén nem ritka a fluktuáció, ez leginkább annak tudható be, hogy az IT szakemberek a rohamosan fejlődő technológiai iparban egy idő után új kihívásokat keresnek, melyet sokszor egy másik cég kötelékében találnak meg. Amennyiben, professzionális szinten ismerünk 1-2 jelenleg is népszerű programozási nyelvet (pl.: Java, C++) nem lehet gond elhelyezkednünk a jövőben sem, ám elengedhetetlen, hogy folyamatosan lépést tartsunk az ágazat fejlődésével és annak trendjeivel.

Az üzleti szektorban is megtalálhatjuk számításunkat

Az üzleti szektor egyes ágazatai, mint a pénzügyi szakma, az értékesítés, valamint a marketing és PR - ahogy a múltban is – kiváló lehetőségekkel várják az elhivatott szakembereket. A jelenlegi prognózisok szerint a sales menedzseri pozíció lesz várhatóan az üzleti szektorban a cégek által az egyik legkeresettebb, hiszen ahogy a gazdasági állapotok javulnak, úgy növekedhet az igény a képzett értékesítési szakemberek iránt. Sok vállalat kezdi felismerni a társadalom felé mutatott vállalati arculat és imázs fontosságát - a jelenlegi álláspiaci trendek is ezt tükrözik - hiszen egyre több PR kommunikációs specialistára van szükségük a cégeknek. A HR-es pozícióban tevékenykedő vállalati trénerek is jó helyzetben érezhetik magukat, hiszen a céges alkalmazottak szakmai továbbképzése, tréningje még nagyobb hangsúlyt fog kapni az elkövetkezendő években, kiemelten a multinacionális cégek körében. A válság lezárultával, a pénzügyi területen az egyik legnagyobb kereslet minden valószínűség szerint a pénzügyi elemző szakemberek iránt lesz. Egyes felmérések szerint a következő 10 évben világszerte akár 30%-al is nőhet az ezen pozícióban foglalkoztatottak száma. Pénzügyi elemzőként foglalkozhatunk költségvetési, adózási, befektetési, vagy akár ingatlan tanácsadással is.

Az autóipari fellendülés új állásokat eredményezhet

Hazánkban a jövő évtől kezdődően az egyik legnagyobb fellendülés kétségkívül a gyártóiparban, azon belül is az autóiparban várható. A szektor munkaerő-piaci mutatója jelenleg kétszámjegyű (+16%), így a közeljövőben ezen a területen is érdemes lehet átböngésznünk a különféle álláslehetőségeket.

Egészségügy: egyre nagyobb a hiány a képzett szakemberekből

Az egészségügy egy olyan ágazat, mely hosszú távú karrierrel kecsegtethet minket, annál is inkább, mert szakképzett orvosokból, asszisztensekből, nővérekből egyre nagyobb a hiány, az öregedő népesség miatt pedig a jövőben egyre több egészségügyi szakemberre lesz szükség. Ráadásul az egészségügy egy olyan terület, ami megkívánja a fizikai (emberi) jelenlétet, az ilyen jellegű pozíciók pedig a karrier tanácsadó cégek szerint a jövőben is biztosak lehetnek.

Ugyancsak egyre nő az igény a sofőrök, takarítók, gondozók iránt, amely azzal magyarázható, hogy sokan élnek egyedül (pl.: idősként vagy egy válás következményeként) egy háztartásban, így időnként szükségük van külső segítségre.

A munkahelyi stabilitás a legfontosabb

A közelmúltban végzett felmérések azt mutatják, hogy sokak számára az egyik legfontosabb tényező a karrierválasztásban a munkahelyi stabilitás. Nem meglepő ez, hiszen az emberek többsége a biztos hátteret preferálja, és nem szeret évente munkahelyet váltani - kiváltképp a jelenlegi körülmények között - vagy egy másik, ismeretlen városba költözni egy lehetséges pozíció miatt.

Természetesen az említett területek mellett más szektorokban is érdemes körülnéznünk az olyan markáns hazai állásportálokon, mint a CV-Online,mert a legfrissebb álláslehetőségek mellett, segítségünkre lehetnek az oldalon található karrier tanácsok és önéletrajzunk, motivációs levelünk összeállításához is rengeteg hasznos információra lelhetünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!