Magyarország

2010.12.02. 15:58

Orbán Viktor: Magyarország felkészült az EU-elnökségre

<p>A következő egy év könnyen lehet, hogy a kommunizmus bukása óta az Unió legnehezebb éve lesz - ezt mondta Orbán Viktor miniszterelnök, amikor az Európai Parlament elnökével és frakcióvezetőivel egyeztetett a soros magyar EU-elnökségről.</p>

A kormányfő szerint sokkal több feladatot kell megoldani, mint azt valaha gondolta volna, ugyanakkor leszögezte, hogy ami emberileg lehetséges volt a felkészüléssel kapcsolatban, azt megtették. A magyar "válsághoz szokott, edzett nép" így lelkileg is, pszichikailag is készen áll az elnökségre - fogalmazott Orbán Viktor. Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke azt emelte ki, hogy az EP szeretne nyílt és megbízható partnere lenni a soros elnökségnek.

Orbán Viktor a megbeszélés elején elmondta, hogy az eddigi felkészülés részeként európai konzultációs sorozatot indított és mikor január elsejétől átveszi Magyarország a soros uniós elnökséget, addigra már mind a 26 tagállam végiglátogatása megtörténik. Az eddigi tapasztalata az, hogy mindenki "erős Európát" szeretne.

Válsághoz szokott, edzett nép vagyunk

A magyar miniszterelnök megfogalmazása szerint könnyen lehet, hogy a következő egy év lesz a kommunizmus bukása óta a legnehezebb éve az Európai Uniónak. Sokkal több feladatot kell ugyanis megoldani, mint valaha gondolta volna. Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy a magyar "válsághoz szokott, edzett nép", ezért lelkileg és pszichológiailag is készen áll az ország az elnökségre.

A miniszterelnök a prioritások között az alapszerződés lehető legrövidebb és legegyszerűbb módosítását nevezte, illetve egy átfogó romastratégia kidolgozását. Emellett a legszükségesebb feladatok között említette, hogy az Európa 2020 stratégia a megvalósítás szakaszába lépjen, valamint Horvátország csatlakozási tárgyalásainak lezárását is itt említette.

Orbán Viktor azt mondta, hogy a soros elnökség alatt ismét ellátogat minden tagállamba.

Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke arról beszélt, hogy a prioritásokat minden frakció támogatta, azokban nem volt vita. Azt mondta, hogy az Európai Parlament szeretne nyílt és megbízható partnere lenni a soros elnökségnek és a folyamatos kapcsolattartás szükségességét is hangsúlyozta.

- Független Hírügnyökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!