Magyarország

2010.12.21. 12:41

Orbán Viktor: Párját ritkító félév előtt áll az Unió

<p>A januárban induló soros magyar uniós elnökség számos kérdésében már tisztán látni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök azután, hogy megbeszéléseket folytatott Budapesten Herman van Rompuy-jal, az Európai Tanács elnökével.</p>

Itt említette például a februári energiapolitikai csúcsot, illetve a szerződésmódosítást. Megfogalmazása szerint közel vannak ahhoz, hogy az utolsó vonásig tisztázzák az európai szemeszter intézményének beindításával kapcsolatos kérdéseket is.

Orbán Viktor szerint egy "párját ritkító félév" előtt áll az Európai Unió, olyan komoly döntéseket kell majd meghozni, amelyek korábban évek alatt sem születtek meg. Azt leszögezte, hogy a magyarokat ez nem rettenti vissza a munkától, a magyarok ugyanis válságkezelésben a legjobbak. Herman van Rompuy a sajtótájékoztatón céljának nevezte a szoros együttműködést és mint mondta, kedvező benyomásokkal tér vissza Brüsszelbe.

Kialakult a forgatókönyv

Orbán Viktor az Európai Tanács elnökével folytatott megbeszélések után tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a tárgyalásokon tisztázzák a következő félév pontos menetrendjét. Tisztán látnak már a következő nagy találkozó, a februári energiapolitikai csúcs tekintetében, illetve a szerződésmódosítás ügyében is, amellyel kapcsolatban hozzátette, hogy képesek lesznek egy limitált szerződésmódosításra. A kormányfő megfogalmazása szerint közel vannak ahhoz, hogy az utolsó vonásig tisztázzák az európai szemeszter intézményének beindításával kapcsolatos kérdéseket és a Keleti Partnerség csúcstalálkozójának forgatókönyve is 90 százalékban kialakult.

A kormányfő megismételte, hogy az Unióra nehéz időszak vár, megfogalmazása szerint "párját ritkító félév" előtt áll. Az elkövetkező hat hónapban ugyanis olyan komoly döntéseket kell meghozni, amelyeket korábban évek alatt sem hoztak meg. Szerinte azonban a magyarokat ez nem rettenti vissza a munkától, hiszen a magyarok a válságkezelésben a legjobbak.

A magyar miniszterelnök kiemelte, hogy az elmúlt hónapokban mind a 26 tagállam vezetőjével tárgyalt, így pontos képe van arról, hogy mik az elvárások. Emellett Magyarország a váratlan eseményekre is igyekezett felkészülni, már amennyire lehet - tette hozzá. Itt említette, hogy Magyarországon az elkövetkező időszakban nem lesznek választások, így a magyar kormányzat a rövid távú politikai szempontokat mellőzve, a presztízst teljes egészében kiiktatva, kizárólag a munkára tud összpontosítani.

Herman van Rompuy a tájékoztatón szimbolikus jelentőségűnek is nevezte a magyar elnökséget, hiszen mint 2004-ben csatlakozott országot, Magyarországot még sokan újnak nevezi. Szerinte ezt a jelzőt ezután bátran el lehet hagyni. Az Európai Tanács elnöke elmondta azt is, hogy az elnökséget sokan kihívásnak tartják, véleménye szerint azonban ez egy lehetőség.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik