Magyarország

2010.12.22. 16:41

Simor András részt vett a kormány ülésén

<p>Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke részt vett a kormány szerdai ülésén - mondták el a Független Hírügynökségnek a jegybank sajtóosztályán. Úgy tudjuk, hogy az MNB-törvény napirenden lévő módosítása volt a téma.</p>

A tervezett változtatást, amelynek értelmében a Monetáris Tanács új tagjaira a jövőben már nem tehetne javaslatot a mindenkori MNB-elnök, a múlt héten kritizálta az Európai Központi Bank elnöke, mert az szerinte sérti a jegybanki függetlenséget.

Simor András részt vett a kormány ülésén szerdán, először az Orbán-kormány hivatalba lépése óta. (Hétfői sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre az MNB elnöke azt mondta: 2009. januárjában találkozott utoljára hivatalosan az akkor még ellenzéki pártvezetővel.) A jegybank sajtóosztálya más információval nem szolgált.

Növekedne a tiszteletdíj

A Független Hírügynökség úgy értesült, hogy az MNB-törvény módosítása volt a téma. Ennek két lényeges pontja lenne. Az egyik értelmében kamatdöntést meghozó Monetáris Tanács egyetlen új tagjára sem lenne jelölési joga az MNB-elnöknek. (A törvényt 2001-ben elfogadó Fidesz-többségű parlament még olyan szabályt alkotott, hogy az összes tagot ő javasolhatta, később már az egyik MSZP-SZDSZ-es parlament határozott úgy, hogy a tagok egy részét a miniszterelnök javaslatára nevezi ki az államfő. Most pedig az Országgyűlés gazdasági bizottságáé lenne a jelölés joga.) A másik módosítás szerint a jelenleginek négyszeresére növekedne a Felügyelő Bizottság tagjainak és elnökének tiszteletdíja.

Simor levélben és szóban többször bírálta a tervet, szerinte semmi szükség a törvény módosítására. Kritikával illette a kormány elképzelését az EKB elnöke is. Jean-Claude Trichet szerint a kormány befolyásolni igyekszik a Monetáris Tanács munkáját, ami sérti a jegybanki függetlenség uniós alapelvét.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!