Magyarország

2010.12.07. 20:26

Többlettel is zárhat a 2011-es költségvetés, az Unió nem büntetheti Magyarországot - BruxInfo.hu

<p>GDP-arányosan akár 5 százalékos többlettel is zárhat 2011-ben a magyar költségvetés, miután az Európai Unió elismerte, hogy a tőkefedezeti nyugdíjreform visszafordítása miatt nem szankcionálhatja visszamenőlegesen Magyarországot - írja a BruxInfo.hu.</p>

Az uniós pénzügyminiszterek kedden Brüsszelben tartottak rendkívüli tanácskozást, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter ezután jelentette be, hogy a pénzügyminiszteri tanács úgy döntött: semmilyen formában nem bünteti Magyarországot a nyugdíjreform visszafordítása miatt.

A BruxInfo azt írja, hogy az Európai Bizottság korábban olyan előterjesztést tett, hogy ha valamelyik tagország visszafordítaná a nyugdíjreformot, akkor az ebből származó költségvetési bevételeit csak öt évre elnyújtva lehessen figyelembe venni. Magyar szempontból ez azt jelentette volna, hogy a lépés 2011-ben nem csökkentette volna a deficitet. Magyarország azonban még 2010-ben törvénybe iktatja a magán-nyugdíjpénztári vagyon átterelését, az Európai Bizottság javaslatát viszont hivatalosan még nem fogadták el. A pénzügyminiszteri találkozón úgy döntöttek: visszamenőleg nem alkalmazható a tervezett szankció Magyarországra.

Példátlan többlet

"A döntés jelentős siker, gyakorlatias és realista megoldás, amellyel elismerik, hogy nem lehet büntetni egy tagállamot, amiért egy olyan rendszert alkalmaz, amelyet másik 18 ország is" - közölte a tanácsülést követően magyar újságírókkal Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. Matolcsy a BruxInfo kérdésére válaszolva úgy vélte, hogy a keddi döntés értelmében az Eurostat számítása szerint az állami nyugdíjalapba átkerülő vagyon költségvetési bevételként jelenik majd meg. Hozzátette, hogy ennek fényében még az sincs kizárva, hogy a magyar költségvetés 2011-ben 5 százalékos többletet mutat majd, amire nem lesz példa az egész Európai Unióban.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!