Magyarország

2011.01.25. 19:38

Magas biztonságú osztály az agresszív pszichiátriai betegeknek - RTL Híradó

<p>Elkészült az úgynevezett magas biztonságú osztály terve, ahol az agresszív pszichiátriai betegeket kezelnék. A pszichiátriai társaság szerint már folynak az egyeztetések a szaktárcával a megvalósításról.</p>

Magyarországon, mint Európa többi államában is, egyre több a pszichiátriai beteg, tízből legalább egy ember szenved szorongástól, stressztől vagy éppen depressziótól. A betegek 1 százaléka pedig agresszív - hangzott el a kedd esti RTL Híradóban. Három hete a Nyírő Gyula Kórházban ölte meg egyik betegtársát egy fiatalember. A 20 éves férfit pszichiátriai betegség és drogproblémák miatt kezelték.

Kurimay Tamás, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke szerint már elkészült a magas biztonságú pszichiátriai osztály terve. Ez külön építészeti, szakmai és emberi erőforrást jelent, amelyhez a forrásokat meg kell tudni teremteni. Európában 50 millió ember szenved valamilyen lelki betegségben. Ez nagyjából 10 százalékos arány. Magyarországon sem jobb a helyzet, 10-ből egy ember itt is depressziós, stresszes, szorong, vagy még komolyabb pszichiátriai betegsége van. A Magyar Pszichiátriai Társaság 16. vándorgyűlésére készül, ott is szó lesz arról, mi okozza, hogy egyre több a beteg. A konferencia elnöke szerint a mai világban túl sok az információ, ezeket pedig az emberi agy már csak felszínesen tudja tárolni.

Freund Tamás agykutató szerint ez a jelenség egyrészt lelki elsivárosodást okoz, másrészt csökkent kreativitást, sikertelenséget, frusztráltság-érzést. Ez pedig olyan krónikus stresszállapotot okoz, ami magyarázza a különböző pszichiátriai és neurológiai betegségek rohamos terjedését. Az agykutató szerint a pszichiátriai betegségeket meg lehet előzni azzal, ha az ember válogat az információk közül, és csak azokra figyel oda, amelyek valóban érdeklik.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!