Magyarország

2011.01.11. 16:01

Milyen idő várható?

<p>Az elmúlt napok enyhe időjárásának hatására az Alföldön elolvadt a karácsonyi 10-15 centiméteres hó, mely tovább rontotta az amúgy is súlyos belvízhelyzetet. A következő napokban sem számíthatunk jelentős javulásra, a hegyekben további olvadás várható, emellett eshet is.</p>

Az olvadás miatt egyre súlyosabb a helyzet az Alföldön, jelenleg 86 kilométeren van harmadfokú árvízvédelmi készültség, és több mint 1000 kilométeren első-, illetve másodszintű fokozat szerint védekeznek a vízügy szakemberei. A legrosszabb helyzet a Pusztaecseg és Őzes közötti 10 kilométeres szakaszon van. Jó hír, hogy a Tisza középső szakaszán fokozatosan apad a folyó vízszintje, így némi javulás várható.

Belvízvédelmi készültséget 69 szakaszon kellett elrendelni, ebből 13 szakaszon harmadfokú a védelmi fokozat. Abony, Cegléd, Kunszentmárton, Orosháza, Makó és Szeged térségében harmadfokon kell lépéseket tenni a megnövekedett talajvíz miatt, a katasztrófa-sújtotta térségekben többeknek el kellett hagyniuk otthonukat.  Sok helyen pincéket öntött el a sok-sok víz, homokzsákos védekezésre számos helyen szükség van. A mezőgazdasági területek is víz alatt vannak, a belvíz főleg az őszi vetésű gabonában okoz komoly károkat.

Belvízvédelmi készültség

 


Sajnos az előrejelzések nem sok jóval kecsegtetnek, ugyanis a következő napokban nyugat felől nedves levegő érheti el a Kárpát-medence térségét, és ha a délkeleti tájakon nem is várható jelentős csapadék, a Tisza vízgyűjtő területén a hétvégéig komoly mennyiségű eső hullhat, a Kárpát-medence 2000 méter feletti területein még havazhat is.

Napokig tartó száraz időszak a hét végétől nagyjából január 20-ig lehet, ekkor csökkenhet a vízzel elöntött területek aránya és a belvizes területen élők kicsit fellélegezhetnek.

 
Forrás: köpönyeg.hu

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!