Magyarország

2011.01.10. 16:46

Nem volt esélyük az ikercsecsemőknek a túlélésre

<p>Tárnok - A méhen belül elszenvedett oxigénhiány és a keringési problémák pecsételték meg az újszülött ikrek sorsát - mondta hétfői sajtótájékoztatóján a Semmelweis Egyetem I. Számú Gyermekgyógyászati Klinikájának osztályvezetője.</p>

Mindkét kisbaba halála a méhen belüli oxigénhiányos állapotra vezethető vissza - mondta hétfőn Szabó Miklós. A Semmelweis Egyetem I. Számú Gyermekgyógyászati Klinikájának osztályvezetője hozzátette: az egyik kisfiúnál 10, míg a másiknál 20 perces újjáélesztési eljárás után tért vissza a spontán szívműködés. Az egyik csecsemőt a mentőben, majd a kórházban is újra kellett éleszteni.

Ki hibázott?

Még nem tudják, mi volt a rosszullét és a kismama halálának oka, ám a patológiai vizsgálat hamarosan elkészülő eredménye erre választ fog adni - mondta Szabó Miklós. A gyermekeket kezelő orvos addig nem kívánt találgatásokba bocsátkozni. A kismama ikerterhessége orvosi kontroll alatt zajlott és semmi nem indokolta az állandó kórházi felügyeletet - mondta a főorvos. Szabó Miklós szerint valamelyest rontotta a koraszülöttség az esélyeket, ám a méhen belül elszenvedett oxigénhiány és a keringési problémák pecsételték meg az újszülöttek sorsát.

Előzmények
Mint arról korábban a Független Hírügynökség beszámolt: a két újszülött kisfiút kritikus állapotban szállították szombat este Tárnokról a fővárosi I. Gyermekgyógyászati Klinikára. A gyermekek édesanyját tárnoki otthonában több orvos és mentő próbálta megmenteni, de az édesanya újraélesztése nem sikerült. Az újszülötteket a Magyarországon eddig egyedülálló, speciális mentésben résztvevő szakemberek császármetszéssel segítették világra. Őket is újra kellett éleszteni, de végül sikerült kórházba szállítani őket a Peter Cerny Alapítvány mozgó intenzív osztályként is működő rohamkocsijával. Az egyik gyermeket a leggondosabb orvosi ellátás ellenére sem sikerült életben tartani, hétfőre virradóra pedig testvére is meghalt.

Kapcsolódók:

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!