Magyarország

2011.01.21. 17:13

Tíz javaslat a Nemzet Sportolója címre, Polyák Imre helyére

<p>A nemrég elhunyt Polyák Imre birkózó helyére 10 sportolót jelöltek a Nemzet Sportolója címre - tudatta a Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Neveket nem közölt a tárca, a javaslatokról ezután egyeztetnek.</p>

A 60 évnél idősebb, kimagasló eredményeket elért sportembernek a kormány adományozza a címet és a vele járó életjáradékot. A Nemzet Sportolója címet egyidejűleg tizenketten viselhetik.

Január 15-ig javasolhattak jelölteket a Nemzet Sportolója címre az országos sportági szövetségek, szakszövetségek, a fogyatékkal élők országos sportszövetségei, a sport területén működő társadalmi szervezetek, a Magyar Edzők Társasága, maguk a Nemzet Sportolója cím birtokosai, valamint bármely természetes személy. Egy szervezet, illetve magánszemély több jelöltet is javasolhatott, de az országos sportszövetségek, szakszövetségek és a fogyatékkal élők országos sportszövetségei csak a saját területükről jelölhettek. Az elhunyt Polyák Imre birkózó helyére 10 sportolóra érkezett jelölés.

Félmilliós életjáradék

A javaslattevők a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkárságához juttatták el jelöltjük nevét, ahol az elbírálás során egyeztetnek a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Paralimpiai Bizottság, a Nemzeti Sportszövetség, a Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetsége, a Sportegyesületek Országos Szövetsége és a Magyar Sportújságírók Országos Szövetsége egy-egy képviselőjével a javasoltakról. Czene Attila sportért felelős államtitkár a Nemzet Sportolóival is áttekinti a listát, hogy figyelembe tudja venni esetleges egységes javaslatukat.

A sporttörvény értelmében a kormány a Nemzet Sportolója címet és az azzal járó havi nettó 500 ezer forint életjáradékot a magyar sport tizenkét, 60 évnél idősebb, kimagasló eredményt elért sportolójának adományozhatja. Fontos kritérium, hogy a jeles személyiség aktív sportpályafutását követően is kimagasló szerepet töltsön be a honi sportéletben.

A Nemzet Sportolója cím jelenlegi birtokosai: Albert Flórián labdarúgó, Balczó András öttusázó, Bíróné Keleti Ágnes tornász, Földi Imre súlyemelő, Gyarmati Dezső vízilabdázó, Hammerl László sportlövő, Kulcsár Győző párbajtőröző, Portisch Lajos sakkozó, Sági Györgyné Rejtő Ildikó vívó, Székely Éva úszó és Weltner Györgyné Ivánkay Mária asztaliteniszező.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!