Magyarország

2011.01.14. 15:17

Zuschlag szerint az elmúlt 20 év minden bűnét nem lehet rajta számon kérni

<p>Ítéletük enyhítését kérték a Szegedi Ítélőtáblától a Zuschlag-ügy vádlottjai. Zuschlag János és vádlott-társai perbeszédével folytatódott péntelen a másodfokú tárgyalás negyedik napja.</p>

Az ügy elsőrendű vádlottja elsősorban azt hangsúlyozta, hogy a bűncselekményeket egyedül követte el, társai csak utasításokat hajtottak végre, ezért kérte az ítélőtáblát, hogy töröljék a vádakból a bűnszervezetet. Katus Ferenc harmadrendű vádlott szintén azt kérte a büntetőtanácstól, hogy csökkentse a kiszabott büntetést és enyhítő körülményként értékelje, hogy a bűncselekményből származó kár végül megtérült. Mindkét vádlott is többször kitért arra, hogy a vádalkut kötött és már börtönbüntetését töltő Lados István valótlanságokat állított ellenük szóló vallomásában. A Szegedi Ítélőtábla várhatóan január 31-én hirdet ítéletet.

Zuschlag János az utolsó szó jogán több ponton is kifogásolta az első fokon meghozott ítéletet. Hangsúlyozta: a csalást nem bűnszervezetben követték el. Országgyűlési képviselőként adott utasításokat munkatársainak, de ők nem tudhatták, hogy ezzel jogtalanságokat követnek el. Az alapítványi elnökökkel pedig semmit nem egyeztetett a pályázatok kapcsán, és az elnökök sem voltak egymással kapcsolatban. A Fiatal Baloldal vezetése nem volt tisztában azzal, hogy az ifjúsági szervezet programjainak finanszírozása fiktív pályázatok segítségével történik - mondta az ügy első rendű vádlottja.

Példát akarnak statuálni?

Zuschlag János szerint az elmúlt 20 év minden bűnét, hibáját nem lehet rajta számon kérni. Szerinte az első fokú bíróság az ellene kiszabott büntetéssel példát akart statuálni. Minden súlyosbító körülményt értékelt, de nem vette figyelembe az enyhítő körülményeket: azt, hogy megbánta tettét, hogy három és fél éve van előzetes letartóztatásban, illetve az okozott kárt megtérítette. Azt mondta, nem bűnszervezetben és nem is üzletszerűen követte el a csalást, nem egyéni haszonszerzés vezérelte.

Katus Ferenc az utolsó szó jogán azt mondta: az elkövetett hibákat figyelmetlenségből, hanyagságból tette, és nem szándékosan. Szerinte az ügyészség irányította a tanúvallomásokat, a Lados Istvánnal kötött vádalku kapcsán pedig nem foglalkozott azzal, hogy annak mennyi a valóságtartalma. Végezetül azt kérte: vegyék figyelembe, hogy az ügynek akarata ellenére volt részese, ezért jelentősen csökkentsék a rá kiszabott büntetést.

Kedden, a másodfokú eljárás első napján a vádat képviselő Horányi Miklós fellebbviteli főügyész perbeszédében súlyosabb büntetést kért minden vádlottra, és indítványozta, hogy a szabadságvesztéseket börtön helyett fegyházban kelljen letölteniük.

A Zuschlag-ügy egy számviteli fegyelem megsértése miatt indított vizsgálattal kezdődött még 2005 elején, majd 2007 nyarán országos méretű csalási ügy lett a különböző pályázati pénzeket rosszul felhasználó alapítványok ügyéből. A vád szerint több mint 70 millió forinttal nem tudtak elszámolni. Ebből a volt szocialista politikus a nyomozás elején 50 milliót visszafizetett.

Első fokon Zuschlag Jánost 8 év 6 hónap börtönre, Lados Istvánt 2 év börtönre, Katus Ferencet 5 év 6 hónap börtönre ítélte a Bács-Kiskun Megyei Bíróság bűnszervezetben elkövetett csalás miatt. A bíróság a további 11 vádlottra összesen 33 év 8 hónap börtönt szabott ki, továbbá több vádlott esetében rendelt el vagyonelkobzást.

A Szegedi Ítélőtábla január 31-én hirdet ítéletet.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!