Magyarország

2011.02.11. 14:48

Hiller: Ebben a formában elfogadhatatlan a Hoffmann-féle közoktatási koncepció

<p>Átgondolatlan, megalapozatlan és ebben a formában elfogadhatatlan Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár új közoktatási koncepciója - mondta Hiller István pénteken.</p>

Az MSZP humánpolitikai kabinetvezetője szerint legalább 140 milliárd forint plusz költségvetési forrást igényelne a terv megvalósítása, bár erről egy szó sincs a koncepcióban. Ahogy arról sem, hogy a diákoknak az érettségihez kötelezően előírt önkéntes karitatív évi 6 millió munkaórát ki és miből szervezi meg. Hiller István a szocialista párt nevében azt javasolja: vonják vissza és dolgozzák át a koncepciót.

Hiller István szerint a Hoffmann-féle közoktatási koncepció egyik legnagyobb hibája, hogy a korábbi, szocialista és konzervatív kormányok által is közmegállapodással elfogadott közoktatási iránnyal szakít: a gyerekek, a diákok helyett az intézményt helyezi a középpontba. Pedig a legutóbbi nemzetközi felmérés, a PISA-jelentés, amely visszamenőleg 5 évre értékelte a magyar közoktatást, megállapította, hogy helyes volt az irány - tette hozzá.

Évente százezren érettségiznek

A szocialista országgyűlési képviselő elmondta: teljesen hiányzik a koncepcióból a pénzügyi háttérszámítás. Az MSZP számításai szerint az első évben a koncepció bevezetése 60 milliárd, majd a következő években még 78 milliárd forintba kerülne. Hiller István szerint enélkül az összeg nélkül megvalósíthatatlan a koncepció.

Az ellenzéki politikus felhívta a figyelmet arra is: évente 100 ezer diák érettségizik. A számukra a koncepcióban előírt 60 kötelező önkéntes karitatív munkaóra azt jelenti, hogy 6 millió munkaórát valakiknek valamiből meg kell szervezniük, le kell bonyolítaniuk. Hiller István szerint ez lehetetlen, ekkora pluszfeladatra sem az önkormányzatok, sem a pedagógusok nincsenek felkészülve.

Az MSZP humánpolitikai kabinetvezetője hangsúlyozta: a Hoffman-féle közoktatási koncepciót ráadásul csak látszólag egyeztették a szakmai és érdekképviseletekkel, ezt az államtitkárságnak megküldött levelükben kifigásolták is. Hiller István emlékeztetett arra, hogy a szocialisták Új tudás programját konszenzussal még Hoffman Rózsa pártja, a KDNP képviselőinek nagy része is elfogadta.

Mindezek miatt Hiller István az MSZP nevében azt javasolja az oktatási államtitkárságnak: vonják vissza és dolgozzák át a koncepciót. Helyezzék ismét a diákokat a koncepció középpontjába, folytassanak érdemi egyeztetéseket, folytassák az Új tudás programot. Számítsák ki és hozzák nyilvánosságra, mi mennyibe kerül, és a koncepcióhoz megjelölt költségvetési forrás tervét ellenjegyezze a pénzügyekért felelős miniszter, mert ezzel hitelesítik azt, hogy mindez megvalósítható - tette hozzá.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!