Magyarország

2011.02.19. 14:20

Vöröskereszt: Nincs vérhiány és nem csökken a véradók száma

<p>Nincs vérhiány itthon és nem is csökken a véradók száma - mondta a Független Hírügynökség kérdésére a Magyar Vöröskereszt véradás-szervezési szakmai vezetője.</p>

Szabó Zsuzsa szerint ugyanakkor az is igaz, hogy egyre fontosabb a fiatalok megszólítása. A Népszabadság egy szombati cikkében írt arról, hogy folyamatosan csökken Magyarországon a véradók száma.

A fiatalok megszólítását tartja fontosnak a Magyar Vöröskereszt véradás-szervezési szakmai igazgatója. Szabó Zsuzsa a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy nemzetközi tendencia a fiatalok megkeresése ebben a témában. Itthon a Vöröskereszt mindent meg is tesz ennek érdekében: jelenleg is fut egy kampányuk, amelyben ismert emberek hívják fel a figyelmet a véradás fontosságára. A szakmai vezető szerint olyan hiteles és ismert arcokat kerestek, akiknek gondolatai megfogják az embereket.

Szabó Zsuzsa azt is leszögezte, hogy nincs vérhiány itthon és a véradók száma sem csökken. Jelenleg körülbelül 270 ezer ember van, aki rendszeresen ad vért.

A Népszabadság írt arról szombaton, hogy akár a várólistán is jobb helyre juthat az, aki a rá váró műtéthez szükséges vért "magával viszi" a kórházba. Itthon ugyanis folyamatosan csökken a véradók száma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!