Magyarország

2011.03.12. 18:24

HM: Továbbra sem vállalja a felelősséget az MSZP a honvédség megkárosításáért

<p>Az MSZP továbbra sem vállalja a felelősséget a korábban általa irányított Magyar Honvédség és háttérintézményeinek megkárosításáért.</p>

A Honvédelmi Minisztérium szerint ez derül ki a párt pénteken megjelent sajtóközleményéből, amely félrevezető és hamis adatokat tartalmaz azért, hogy Szekeres Imre volt honvédelmi miniszter felelősségét palástolja egy olyan ügyben, amely több mint százmilliós kárt okozott a magyar államnak.

Ahogy arról a Független Hírügynökség már beszámolt, az MSZP pénteken közleményt adott ki, amelyben azt írták, félrevezették Hende Csaba honvédelmi minisztert a Koszovóban a HM EI Zrt. által működtetett állítólagos fürdőszobaszalon kapcsán. A miniszter korábban több helyen nyilatkozott arról, hogy több mint 90 millió forintért fürdőszobaszalont működtetett Koszovóban a tárca legnagyobb vagyongazdálkodási cége még Szekeres Imre idején. Ebből összesen 4 millió forint térült meg, Hende Csaba azt mondta, hogy bezáratta a szalont. Az MSZP szerint a projekt valójában egy másik terv költségeinek csökkentését szolgálta, de mikor kiderült, hogy nem megvalósítható, maga a HM EI állíttatta le.

A Honvédelmi Minisztérium szombaton reagált az elhangzottakra. Eszerint a HM EI Zrt. egykori vezetése 2008 júniusában, Szekeres Imre volt honvédelmi miniszter tudtával indította el a koszovói Pristina városában azt az uszoda- és szabadidőközpont építési projektet, amely több mint százmillió forint kárt okozott a magyar államnak. Az állami cég eredetileg a koszovói Szent László katonai tábor ingatlanüzemeltetési feladatait látta el. A cég egykori vezetői részéről a tábor bezárása után merült fel a gondolat, hogy egy tisztán üzleti célú vállalkozást valósítsanak meg a térségben - olvasható a közleményben.

Teljesen értelmetlen üzlet

Mint írják Szekeres Imre felelősségét felveti az a tény, hogy a HM EI Zrt. alapfeladata a Magyar Honvédség infrastruktúrájának biztosítása és fejlesztése, nem pedig külföldi ingatlanberuházások finanszírozása. A szocialisták által 5-6 millió euró értékűre becsült profilidegen projekt ennek kétszeresébe került volna, ha megvalósul. Csak az előkészítés költségei több mint 67 millió forintot emésztettek fel úgy, hogy nem készült részletes és minőségi piackutatás és kockázatelemzés, a pristinai önkormányzat által felajánlott - víz és villany nélküli - földterületen pedig semmilyen beépítés nem történt. A projekt teljes költsége azonban így is bőven meghaladta a százmillió forintot, mivel az ügyben kétesértékű tanácsadói szerződések is születtek olyan tevékenységekre, amelyekben teljesítés nem történt.

A HM szerint ilyen teljesen értelmetlen üzlet volt az uszodatechnikai mintabolt működtetése is, amely nemhogy nyereséget hozott volna, hanem további milliós károkat okozott az adófizetőknek. Ennek a szocialista vezetésű minisztérium 2009 novemberében az uszoda- és sportcentrum beruházás megvalósíthatatlanságát látva sem parancsoltak megálljt. A teljesen értelmetlen és az adófizetőknek súlyos károkat okozó beruházását végül Hende Csaba honvédelmi miniszter állíttatta le, aki hivatalba lépése után azonnal utasítást adott a HM EI Zrt. teljes átvilágítására. Ekkor vált nyilvánvalóvá, hogy a cég korábbi vezetése a "koszovói projekt"-tet még a választások után is fenntartotta és csak 2010. május 18-án kísérelte meg leállítani. A szerződéseket végül - megismerve a valós helyzetet - a cég új vezetése mondta fel 2010. augusztus 24-én.

A tárca szerint kérdéses, hogy az MSZP-nek miért fűződik érdeke a közvélemény félretájékoztatásához. Mint írják, itt az ideje, hogy őszintén és nyíltan beszéljenek azokról a dolgokról, amelyek beszennyezték az egyenruhát és a működésképtelenség határára sodorták a Magyar Honvédséget. Véleményük szerint csak ezután lehet nekikezdeni az újjáépítésnek.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!