Magyarország

2011.03.12. 18:54

Jobbik: Alkotmányban kell rögzíteni a külhoni magyarok szavazati jogát

<p>Alkotmányban kellene rögzíteni, hogy az elszakított területek magyarsága szavazati jogot kapjon - ezt közölte a Jobbik, miután kihelyezett elnökségi ülést tartott Marosvásárhelyen. Sajnálják azonban, hogy a Fidesz alkotmánytervezetében ez nem jelenik meg.</p>

A Jobbik szerint az elszakított területek magyarsága számára teljes körű állampolgárságot kell biztosítani, mely magában foglalja a szavazati jogot is. Ennek pedig az új alaptörvényben is meg kell jelennie - közölte a párt a kétnapos, marosvásárhelyi kihelyezett elnöksége után szombat este. Megfogalmazásuk szerint sajnálattal tapasztalják, hogy a Fidesz továbbra sem kötelezte el magát eziránt, hiszen alkotmánytervezetük nyitva hagyja a kérdést.

Az ellenzéki párt az ülésen döntött számos külhoni magyar szervezetnek a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumán tett javaslatának támogatásáról. Eszerint az új alaptörvényben a határon túli magyarok iránti állami felelősség érzése helyett annak vállalását kell rögzíteni. A Jobbik szerint az elcsatolt területek magyar közösségeinek önrendelkezési törekvéseinek támogatása Magyarország megkerülhetetlen feladata és felelőssége, ezért ennek is meg kell jelennie az új alaptörvényben.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!