Magyarország

2011.03.30. 20:35

Nem várható látványos gazdasági javulás a GKI szerint

<p>Idén éves átlagban 4,2 százalékos inflációra és 2,5 százalék körüli GDP-növekedésre számít a GKI Gazdaságkutató. Bár a foglalkoztatottak száma 2011-ben 0,5 százalékkal nő, a munkanélküliségi ráta a legjobb esetben is a tavalyi 11,2 százalékon marad - derül ki a kutatóintézet idei első, szerdán nyilvánosságra hozott gazdasági előrejelzéséből.</p>

A GKI szerint a kormányzat 2011 elején három súlyos gazdaságpolitikai problémával szembesült. Egyrészt egyértelművé vált, hogy a 2010-ben tett lépésektől nem remélhető a gazdasági fejlődés látványos gyorsulása. A vállalkozások terhei inkább emelkednek, mivel a társasági adó csökkentése csak szűk kört érint. A válságadók korlátozzák az érintett cégek aktivitását. Hasonlóan kedvezőtlen hatású az Új Széchenyi Terv lassú beindulása, az EU-támogatások kifizetésének és odaítélésének befagyása.

A második probléma, hogy a jóváhagyott költségvetés alapján az államháztartás strukturális deficitje a vállalt csökkenés helyett emelkedik 2011-ben, ami az EU-ból érkező beruházási támogatások megvonásával fenyeget. Emiatt vált szükségessé 250 milliárd forint zárolása a költségvetésben. Elképzelhető azonban, hogy a zárolt összegből 50 milliárd az önkormányzati többletkiadások, 100 milliárd pedig a kieső bevételek ellensúlyozását kell, hogy szolgálja, vagyis csak 100 milliárd forint maradna érdemi javulásra. A gazdaságkutató szerint kérdéses, hogy az így elérhető, a tavalyival lényegében azonos strukturális deficittel megelégedne-e az EU. Ha nem, további, az idei költségvetést kiigazító lépések is napirendre kerülhetnek.

A GKI szerint a harmadik probléma a legkomolyabb: az átmeneti megoldások túlsúlya miatt már 2012-re, de főleg 2013-ra 450, illetve 700 milliárd forintos lyuk keletkezik a költségvetésen. További kockázat a nyugdíjpénztári vagyon államosításának alkotmánybírósági megítélése, és az EU kötelességszegési eljárása a távközlési szektor különadója miatt.

A fenntartható egyensúly megteremtését célzó Széll Kálmán Terv erre a három problémára keres megoldást. A GKI szakértője szerint ez helyes irányú fordulat, a megvalósítás azonban kidolgozott szakmai programok hiányában kérdéses.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!