Magyarország

2011.03.05. 18:06

Továbbra sincs gázfűtés a tiszaburai közintézményekben, az áramot is kikapcsolhatják

<p>Tiszabura - Még mindig nincs gázfűtés a közintézményekben Tiszaburán. A Jász-Nagykun-Szolnok megyei községben karácsony előtt kapcsolták ki a gázt az intézményekben az önkormányzat számlatartozása miatt. Emiatt az iskola épületében nincs tanítás egy ideje, ehelyett ott tartják váltott műszakban az órákat, ahol van vegyes tüzelésű kazán. Az áramszolgáltatónak ugyancsak tartozik az önkormányzat. Ha az áramot is kikapcsolják, elképzelhető, hogy meg kell majd ismételni a tanévet.</p>

Tiszaburán valamivel több mint háromezren élnek. A községben van iskola, óvoda, teleház, művelődési központ, könyvtár. Az önkormányzatnak most 92 alkalmazottja van, negyedik éve folyamatosan csökkentik a létszámot. A fizetéseket egyelőre időben megkapják a dolgozók, és most nincs napirenden létszámleépítés, de vizsgálják már, hol lehetne karcsúsítani a rendszeren szükség esetén - mondta a Független Hírügynökségnek szombaton Farkas László polgármester.

Nincs fűtés az iskolában

A helyi általános iskolában körülbelül 400 diák tanul. A gáz kikapcsolása miatt korábban két héttel meghosszabbították a téli szünetet. A tanítás januárban nem a megszokott helyen indult újra, hanem ott tartják meg az órákat, ahol van vegyes tüzelésű kazán, így a polgármesteri hivatalban, a teleházban és a művelődési házban. Az órák azonban rövidebbek, és két műszakban tanítanak, délelőtt illetve délután. Az óvodának is csak az egyik szárnyát használják. Emellett januárban leállt a közétkeztetés.

Az áramszolgáltatónak is tartoznak

A polgármester szerint az áramszolgáltatónak is tartoznak, de a villanyt még nem kapcsolták ki, mert lehetőségeikhez képest igyekeznek törleszteni a tartozásukból. Ha viszont áram sem lesz a közintézményekben, elképzelhető, hogy meg kell majd ismételni a tanévet. Az iskolában egyébként valószínűleg tudják tartani a rendet erre a tanévre, de csak úgy, hogy bizonyos szombatokon pótolják a kieső órákat.

A tiszaburai önkormányzat évi körülbelül nettó 400 millió forintból gazdálkodhat, a kifizetetlen számlák összege pedig elérheti a 150 millió forintot. Nehezíti a község helyzetét, hogy a legutóbbi árvízi védekezésre fordított 70 millió forintból eddig 5 millió forintot kaptak meg az államtól. Ha meg is érkezik a hiányzó összeg, abból az árvízzel kapcsolatos tartozásokat fizetik majd, nem a közüzemi számlákat.

Farkas László
a Független Hírügynökségnek elmondta: a község idei költségvetésébe 176 millió forint forráshiányt terveztek be. Terveik szerint pályázatot nyújtanak be, hogy pénzt kapjanak az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe került önkormányzatok támogatására szánt állami keretből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!