Magyarország

2011.03.12. 19:34

Trükkös csalók csapolhatják bankszámlánkat - RTL Híradó

<p>Akár többszázezer ember is kaphatott olyan e-mailt, amelyben a Bankszövetség nevében a bankkártyájuk adatait kérik. Ha valaki válaszol, és megadja a kért információkat, akkor csalók internetes vásárlásra használhatják a pénzét. A Bankszövetség ezért arra hívja fel a figyelmet, hogy senki ne válaszoljon a levélre - számolt be az RTL Híradó.</p>

Ruha, tévé, koncertjegy - az interneten már bármit meg lehet venni. A vásárláskor a legtöbb webáruház a bankkártyán található adatokat kéri a fizetéshez. Például az előlapon lévő számjegyeket, és a hátoldalon lévő háromjegyű kódot. Ezek alapján emelik le a vásárlás összegét a kártyához tartozó bankszámláról.

Az adathalászat veszélyeire is figyelmeztet az a levél, amelyet a Bankszövetség nevében írtak. A bankbiztonsági igazgató szerint éppen ez a veszélyes benne, ezért dőlhetnek be könnyen az ügyfelek. A levélben egy belső vizsgálatra is hivatkoznak, amelyhez adatokat kérnek. Például a bankkártyán lévő számokat is. Jakab Péter, az MKB Bank bankbiztonsági igazgatója azt mondta, hogy látszólag semleges kérdések között tesznek fel olyan bankkártya adatokra vonatkozó kérdéseket, amelyekre ha óvatlanul válaszol a levél címzettje, akkor ezeknek az adatoknak a birtokában internetes vásárlásokat lehet végezni.

Az adathalász e-mailt akár többszázezer banki ügyfél is megkaphatta. Arról egyelőre nincs hír, hogy a csalók hány embernél jártak szerencsével.

Az adathalászok korábban leggyakrabban a bankok elektronikus szolgáltatásain keresztül támadtak. Mostanra ez gyakorlatilag megszűnt, ugyanis a pénzintézetek komoly védelmi rendszereket építettek ki ellenük.

- Független Hírügyökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!