Magyarország

2011.05.22. 14:24

Használatban marad a magyar katonák halálát okozó járműtípus

<p>Továbbra is használatban maradnak azok az MRAP MaxxPro típusú páncélozott gépjárművek, amelyek közül az egyik kedden balesetet szenvedett Afganisztánban, a Puli-Humriból Mazari-Sarifba vezető úton két magyar katona halálát okozva, másik négyet megsebesítve - jelentette Al Ghaoui Hesna, az MTI Hírcentrum tudósítója az afganisztáni magyar táborból.</p>

Vantal Zsolt alezredes, a magyar tartományi újjáépítési csoport (PRT) törzsfőnöke elmondta, hogy a baleset körülményeit feltáró vizsgálat egy hosszas folyamat lesz, amelyet részben a PRT bizottsága folytat, és amelyben felhasználják a német katonai rendőrség által a helyszínen összegyűjtött adatokat. Az alezredes szerint szakemberek hivatottak eldöntetni, hogy a jármű mennyire borulékony, de a katonák eddig is arra törekedtek, hogy magas felépítménye miatt főleg közúton, jobb minőségű utakon használják. A nehezebben járható terepre a kisebb Humvee gépkocsikkal indulnak a műveletek során. Az MRAP-ek ugyanakkor jóval hatékonyabb védelmet nyújtanak az aknák és a páncéltörő fegyverek ellen.

Vantal Zsolt elmondta, hogy a táborban nem terveznek változtatni a szabályokon, hiszen baleset történt, és eddig is a legjobb tudásuk szerint, a biztonsági követelményeket betartva jártak el. A járművek sofőrjeit alaposan felkészítették az MRAP-ek vezetésére, Németországban is részt vettek egy kiképzésen. A hadszíntéren addig nem is vezetheti senki a járművet, amíg az amerikai fél által szervezett vezetési gyakorlaton részt nem vesz és le nem vizsgázik. Az alezredes szerint a katonák számára nehezebb feldolgozni, hogy bajtársaik egy baleset következtében vesztették életüket. Többnyire azért, mert katonaként gondos tervező munkával fel tudnak készülni a harctéren várható helyzetekre, az ilyen tragédiára viszont nem lehet.

A táborban a hangulat nagyon csöndes, visszafogott. A magyar zászlót félárbocra eresztették, a katonák pedig fekete szalagot tűztek a ruhájuk címerpajzsára. A tragédia után tartottak egy hivatalos búcsúztatást a magyar PRT ház előtt, de volt több spontán megemlékezés is. Az elhunyt katonák bajtársai például zenei háttérrel állítottak össze egy fotósorozatot, amelyet a táborban levetítettek, több helyen pedig kisebb csoportokban, mécsest gyújtva beszélgettek, emlékeket elevenítettek fel. A katonák szerint ez segít a leginkább feldolgozni a történteket, de a tábornak saját pszichológusa és lelkésze is van.

Vantal alezredes szerint a biztonsági helyzetben nem érzékeltek változást Oszama bin Laden halála óta. Vokla János alezredes, a magyar PRT parancsnokhelyettese szerint az elmúlt három hónapban egyébként is azt tapasztalták, hogy az előző fél évihez képest kevésbé szervezettek az lázadó csoportok, csapásméréseik koncentráltsága csökkent, ami szerinte a szövetséges és az afgán erők műveleteinek tudható be. A tartományi újjáépítési csoport elsődleges feladata ugyanakkor - ahogy a nevében is szerepel - a tartomány újjáépítése, fejlesztése. A magyar PRT tízedik váltása - amely idén márciusban kezdte meg a munkát Afganisztánban - húsz fejlesztési projektet fejezett be, elsősorban iskolatámogatás, kútfúrás, humanitárius segítségnyújtás és katasztrófaelhárítás terén. Huszonöt projektjük megvalósítása még most is folyamatban van, többek között egy  koedukált középiskola építése Puli-Humriban, illetve egy tartományi-gazdasági kormányzati épület felújítása.

Az afganisztáni fejlesztésekben a magyar PRT programjai keretében aktív részt vállalnak a magyar segélyszervezetek is, többek között a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet. A MÖSZ programigazgatója szerint a civil programoknak a jelenleginél is nagyobb sújt kellene kapniuk a magyar szerepvállalásban, ezért fontos, hogy szorosabb legyen a honvédség és a civil szervezetek közötti koordináció.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!