Magyarország

2011.05.05. 09:18

MTVA: Fizetnek bérkompenzációt, pedig nem lenne kötelező

<p>Annak ellenére fizet érintett dolgozóinak bérkompenzációt a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA), hogy ez nem lenne kötelessége. Az adótörvények miatti ellentételezésről szóló kormányrendelet ugyanis nem vonatkozik az Alapra és a közmédium dolgozóira - mondta el a Független Hírügynökségnek Cserháti Ágnes, az MTVA szóvivője. Mint azt korábban megírtuk, az Alap szakszervezetei közleményben sérelmezték, hogy májusi fizetésben sem kapták meg a kompenzációt. A béremelésről szóló követelésükre a szóvivő azt mondta, jelenleg nem időszerű a kérdés.</p>

A májusi fizetéssel sem kapták meg a kompenzációt a közmédiumok dolgozói - írja közleményében a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap tizenhárom szakszervezete.

Cserháti Ágnes, az Alap szóvivője azt mondta, hogy az adótörvények miatt hátrányba került fizetések kompenzációjáról szóló kormányrendelet nem vonatkozik az Alapra és a közmédiumok dolgozóira. Ennek ellenére irányadónak tekintették és tekintik a rendeletet és csaknem 110 millió forintot ráfordítva 1300 dolgozónak adnak kompenzációt. Arra azonban senki nem tett ígéretet, hogy ezt az összeget mikor fizetik ki - tette hozzá.

 

Jelenleg is folyik a belső egyeztetés

 

A belső egyeztetés jelenleg is zajlik és várhatóan júniusban már megjelenik az összeg az érintettek fizetésében - mondta. Emlékeztetett, hogy a szakszervezetek nem írták alá a bértárgyalásokon a megállapodás-tervezetet, az Alap mégis vállalja a kompenzáció kifizetését.

A szakszervezetek az ellen is tiltakoztak, hogy a kompenzáción túl az Alap nem emeli a fizetéseket - az érdekképviselet átlagban 6 százalékos bértömeg emelést tartana elfogadhatónak. Cserháti Ágnes válaszul közölte, hogy egy átalakulóban lévő közmédiumnál jelenleg nem időszerű a bérrendezés. Amint lezárul az átalakítás - az Alap szándéka szerint - bérrendezés is napirendre kerülhet. A szakszervezetekkel folyamatos a tárgyalás, és az Alap törekszik az eddigi jó kapcsolat fenntartására - tette hozzá.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!