Magyarország

2011.06.15. 06:34

Táborozás, de mennyiből?

<p>Miskolc - Sport, kaland, nyelvi, hagyományőrző, fantázia, főzőcske. Csak néhány a nyári táborok kínálatából.</p>

„Jöhetsz bárhonnan: törpök bányáiból, tündék erdejéből, hogy mivé válsz, csak a fantáziád szabhat határt – így hirdetik az egyik nyári tábort az Interneten. Ennek ára – 20 napra – 65 ezer forint, cserébe – szó szerint – mesebeli nyaralást ígérnek a gyerekeknek. De gondolnak külön a művészlelkekre is: ők színjátszó táborokban, film- és médiatáborban pihenhetik ki az iskola fáradalmait. Az idei újdonság – legalábbis a világhálón böngészve annak bizonyult – a főzőtábor, ahol a konyhai munkákban próbálhatják ki magukat a gyerekek. Ezeknek persze ára van: az alsó határ 10 ezer forint személyenként egy hétre, a felső határ pedig a csillagos ég. A középkategória viszont a 35.000 és 60.000 forint közötti táborár. 

Vannak olcsóbb táborok is

Ezeknél persze vannak jóval olcsóbbak is. Például a perecesi, amit a miskolci önkormányzat szervez, már 1964 óta. Ide az általános iskolások mehetnek, két hetes turnusokban, és csak az étkezési-, térítési díjat kell megfizetni – tudtuk meg Dobos Tímea városházi szóvivőtől. A perecesi tábor június 20-án indul és a tanévkezdés előtt pár nappal zár.

A balatonmáriafürdői tábort – július 2. és szeptember 3. között – ugyancsak a miskolci önkormányzat szervezi és ugyancsak általános iskolásoknak. Ide nyolc napos turnusokban mehetnek a diákok. A balatoni tábor 20 ezer forint, plusz a vonatköltség, tehát mind a kettő a lehető legolcsóbb – mondta. Amivel még az önkormányzat segíteni tud a szülőknek – folytatta a szóvivő –, az az ingyenes orvosi igazolás, hiszen táborba csak ezzel mehet a gyerek, mi ezt, illetve a Miskolci Egyesített Bölcsődék és Egészségügyi Szolgálata ingyen biztosítja. A városi táborokról az iskolákban vagy a polgármesteri hivatalban érdeklődhetnek a szülők. Ezenkívül nyári diáktáborokat indítanak a művelődési házak, iskolák, családi segítő szolgálat, egyházak, civil szervezetek is – sorolta a szóvivő.

A művelődési házak közül az Ifjúsági és Szabadidő Háznál érdeklődtünk, ahol Csóka Edit főtanácsos elmondta: az idén több tábort szerveztek, de kevesebb a jelentkező. Ennek oka pedig a pénz – tette hozzá.

A szabadidő ház ötnapos turnusokban rendezi meg táborait, ezek között van ottalvós és van napközis. Ami több, más táborokkal szemben, hogy élményközpontú és szakmai foglalkozásokon vehetnek részt a gyerekek – ismertette Csóka Edit.

Maguk készítik a mindennapi élelmet

Az Ifjúsági és Szabadidő Ház egyik kínálata a különféle napközis tábor, ahol reggel fél 8-tól lehet vinni a gyerekeket, a foglalkozások pedig délután 4 óráig tartanak. Itt a délelőtti foglalkozásokat követően ebéd, majd – időjárástól függően – szabadidős programokra van lehetőség. Például strandolás, kirándulás, mozi, Diósgyőri Vár, Miskolci Állatkert és Kultúrpark látogatása, kisvonatozás, sportfoglalkozások, játszóház, falmászás a Factory Arénában. Ez a tábor június 20-án indul.  

Csóka Edit elmondta: évek óta nagy sikere van a hagyományőrző kézműves-táncos napközinek, amelyet a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület Diósgyőri Kézműves Alkotóházában tartanak. Ennek ára: 15.000 forint. Szerveznek azonban nomád lovas-íjász napközit is, ahol a részvevők megismerhetik a vándorló nomád népek kultúráját. Ez Görömbölyön van és 16 ezer forint 5 napra, 30 ezer 10 napra. Újdonságnak számít az idén a Baba-Ház játszóház, ahol a foglalkozások elkalauzolják a gyermekeket a mesék világába. Ezt az Ifjúsági és Szabadidő Házban rendezik meg, 15 ezer forintos áron. Ugyancsak újdonság a kincskereső napközi: Miskolc felfedezése kisgyermekek számára az Ökológiai Intézet munkatársainak szakmai segítségével.

A közkedvelt vitorlás tábornak már borsosabb az ára: 22 ezer forint 5 napra, plusz útiköltség. Ezt a Mályi tónál rendezik meg és úszni tudó 9 -16 éves korú gyermekeknek ajánlják. Az Ifjúsági ház másik külsős tábora a középkori élménytábor a Füzéri várnál. Itt a valódi középkori életet ismerhetik meg a gyerekek: szállásukat, ruháikat, kiegészítőiket, fegyvereiket és a mindennapi élelmet maguk készítik el. A program mellett napi háromszori étkezést adnak a jelentkezőknek és panzióban vagy sátorban alhatnak. Az ár is ettől függ: 36 ezer vagy 40 ezer hat napra.


A vakáció idején is be kell tartani a közlekedési szabályokat.


Amint az a bizonyos V betű is felkerül az akáció szó elé, a szülők is elkezdhetnek aggódni. Szántó Rita jegyzete.


ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!