Magyarország

2011.07.01. 16:21

Pácban lévő fuvarozók

Kazincbarcika, Ózd - Hatvanmilliós adóssággal együtt került új tulajdonoshoz került a megrendelő cég, ami azóta se fizet.

Kazincbarcika, Ózd - Hatvanmilliós adóssággal együtt került új tulajdonoshoz került a megrendelő cég, ami azóta se fizet.Jelentős kárt okozó csalás és magánokirat-hamisítás miatt tett feljelentést ismeretlen tettes ellen egy ózdi szállítmányozási vállalkozó a közelmúltban, mert megrendelője nem fizette ki a fuvarokért neki járó több mint hétmillió forintot. A férfi példáját két másik üzletember is követni fogja, mert hármójuknak összesen több mint hatvanmillió forinttal tartozik a megrendelő, aki állításuk szerint most egy Szlovákiában bejegyzett, majd tartozásokkal együtt eladott cég háta mögé bújt.

Az ózdi vállalkozó munkatársunknak elmondta, tavaly nyáron két fuvart teljesített egy kazincbarcikai cég megrendelésére, amit rendesen ki is fizettek, aztán szeptemberben a cég tulajdonosa azzal állt elő, hogy a jövőben a Szlovákiában bejegyzett alvállalkozója küldi a fuvarmegbízásokat, így a számlákat is ide kell küldeni, ám továbbra is a kazincbarcikai cég fog fizetni. A megbízások a szlovák vállalkozás fejlécével, de továbbra is a barcikai cég email-címéről érkeztek. Az ózdi szállítmányozó végül 39 fuvarmegbízást teljesített, aminek ellenértékét – 27 ezer eurót, vagyis több mint hétmillió forintot – azóta sem kapott meg. Tovább növelte a szállítmányozó problémáját, hogy a tavaly kibocsátott számlák után már az adót is be kellett fizetnie. Még két cég járt hasonlóképpen, ezek vezetői is megírták már feljelentéseiket.

Belebukhatnak

Mint az ózdi cég vezetője munkatársunknak elmondta, annak ellenére nem tett volna feljelentést, hogy a saját vállalkozása a jelentős kintlévőség miatt stabilitását is elveszítette, ha lát némi fizetési hajlandóságot, ám a megrendelő sokáig csak hitegette, majd a szlovák vállalkozást tartozásokkal együtt „eladta” egy helyi férfinak, akiről a hoppon maradt fuvarozók úgy tudják, semmi sincs a nevén. A szlovák cégnyilvántartásban az adásvételnek nincs nyoma.

Beszéltünk a kazincbarcikai cég vezetőjével, hogy megtudjuk, mi a véleménye a csalás miatt tett feljelentésről, ám ő annyival intézte el, hogy most Hollandiában van, és különben is tesz az egészre (eufemizmus a szerkesztőtől). A Szlovákiában bejegyzett cég egyik tulajdonosa egy Kazincbarcika melletti kistelepülés polgármestere (volt?), aki azt mondta munkatársunknak, hogy jó üzletnek látszott beszállni egy fuvarszerező cégbe, s bár annak irányításában tevőlegesen semmilyen szerepet nem vállalt, amint megválasztották településvezetőnek, fel is vetette: adják el a szlovák céget.

Az ózdi vállalkozó a feljelentését a Kazincbarcikai Rendőrkapitányságon tette meg, innen helyezték át Ózdra, ám sem az ózdi, sem a megyei főkapitányság sajtósai péntekig nem tudták megválaszolni azt a kérdést, hogy a feljelentés alapján elrendeli-e a nyomozást a rendőrség, avagy sem. A három pórul járt vállalkozó azt is fontolgatja, hogy a Nemzeti Adó és Vámhivatalnál is feljelentést tesz, mert azt gyanítják, hogy a számláikat befogadó, de ki nem egyenlítő szlovák cégnek a hazai áfatörvények kijátszásában is szerepe volt.

ÉM-SZP


Erdőbénye, Miskolc - Nem létező személyeknek adtak hitelt, amit rendesen fizettek.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!