Magyarország

2011.08.31. 14:55

Európában a sebességhatárok nem átjárhatók – A TISPOL akció Borsod-Abaúj-Zemplén megyei eredményei

Borsod-Abaúj-Zemplén megye - A rendőrök kétnapos európai összehangolt közlekedésrendészeti akció részeként Borsod-Abaúj-Zemplénben is ellenőrizték a gyorshajtókat.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye - A rendőrök kétnapos európai összehangolt közlekedésrendészeti akció részeként Borsod-Abaúj-Zemplénben is ellenőrizték a gyorshajtókat.

A TISPOL Operational Group éves ellenőrzési terve alapján az „European Operation Speed” közlekedésbiztonsági kampány európai szintű végrehajtása során augusztus 25-én és 26-án főként a sebességhatárokat túllépő vezetőkre irányult a figyelem. A tapasztalatok szerint a szabályszegő járművezetőkkel szemben a figyelmeztetés nem elégséges, ezért elsősorban a helyszíni bírságolás, vagy a szabálysértési feljelentés nagyobb visszatartó erővel bír. Az akció során a gépjárművek műszaki állapotát is ellenőrizték a rendőrök B-A-Z. Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelőség szakembereivel.

Az ellenőrzés fő feladatai

A rendőrök alapvetően a megengedett legnagyobb sebességet túllépő járművekre fordítottak kiemelt figyelmet. Ennek oka, hogy a sebességtúllépés Magyarországon a legelterjedtebb szabálysértési forma és a legfőbb baleseti ok, melynek szerepe – a biztonsági öv használata mellett – elsődleges a halálos, illetve a súlyos sérülések bekövetkezésében. Azon járművezetők, akik felelőtlenül gyorsan hajtanak, magukat, utasaikat és a többi közlekedőt is fokozott veszélynek teszik ki, esetenként feldolgozhatatlan fájdalmat okozva az általuk okozott balesetek áldozatainak és hozzátartozóiknak. A rendőrség többek között azért dolgozott eddig is és a jövőben is mindent megtesz annak érdekében, hogy az értelmetlen halál és a sérülések kockázata mérséklődjön, és az úton lévők biztonságban elérhessék úti céljukat.

TISPOL - Megyei eredmények, adatok

  • Nyolc, a sebességi határokat átlépő autós akadt a rendőrök hálójába az úgynevezett leállításos ellenőrzés során, akik összesen 131.000 forintos bírságot könyvelhettek el a helyszínen.

  • A leállítás nélküli ellenőrzés eredményeként pedig további 295 autós számíthat a közeljövőben bírságra.

  • Egyéb közlekedési szabálysértést 25-en követtek el, ebből 14 esetben született szabálysértési feljelentés.

  • 3 esetben vált szükségessé büntetőeljárás megindítása.

  • 1 esetben pedig külföldi szabályszegő gépjárművének visszatartását kezdeményezték a járőrök.
  • Az akciót végrehajtó állomány 1 esetben intézkedett könnyű személyi sérüléssel végződő közlekedési baleset helyszínén.

    B-A-Z. MRFK. Kommunikációs Iroda

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!