Magyarország

2011.08.18. 07:38

Simontornyán 1,4 milliárd forintból tisztítják meg a bőrgyár miatt szennyezett talajvizet

Szekszárd, 2011. augusztus 18., csütörtök (MTI) - Összesen 1,4 milliárd forintos ráfordítással tisztítja meg a volt simontornyai bőrgyár által szennyezett talajvizet a kármentesítést végző konzorcium.

Szekszárd, 2011. augusztus 18., csütörtök (MTI) - Összesen 1,4 milliárd forintos ráfordítással tisztítja meg a volt simontornyai bőrgyár által szennyezett talajvizet a kármentesítést végző konzorcium.

    A Simontornya 2009 Konzorcium tájékoztatása szerint a modellezéssel felmért, szennyezett talajvíz mennyisége összesen 232.500 köbméter, amiből 168.200 köbméter mindenképpen tisztítást igényel. A vízkezelés akkor lesz eredményes, ha ezt háromszor áramoltatják át egy speciális berendezésen.

    A talajvizet a bőrgyár működésének mintegy másfél évszázada alatt többek közt fehérje tartalmú sólé, meszes, kénes, kálciumsó tartalmú oldatok, krómtartalmú cserzőanyag, pakura, oldószerek és más toxikus fémek szennyezték. A kármentesítés részeként az egykori bőrgyár területén 25 ponton ellenőrzik majd a talajvíz minőségét.

    A tisztítást magyar fejlesztésű és gyártású, membrán technológiára alapozott vízkezelő rendszerrel végzik. A tisztítás során keletkező szennyezett szűrőket, koncentrált oldatot, iszapot elszállítják a területről, a tisztított víz pedig szikkasztó rendszeren keresztül visszakerül a talajba. A konzorcium szerint a szennyezett talajvíz jelenleg a Siót, mint felszíni vízfolyást veszélyezteti, többek között ezért van szükség annak minél előbbi megtisztítására.

    A vízkezelés novemberben próbaüzemmel indul. A rendszer kiépítése és a 24-30 hónapra tervezett működtetése egymilliárd 432 millió forintba kerül. A konzorcium tagjai - a jelenlegi ütemterv szerint - 2013. október 31-ig fejezik be az egykori bőrgyár területén a talaj és talajvíz kármentesítését, a teljes projekt összköltsége számítások szerint 9,5 milliárd forint lesz.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!