Magyarország

2011.09.13. 15:10

Fennmaradt Káli Sándor mentelmi joga

Miskolc - Az Országgyűlés nem függesztette fel Káli Sándor mentelmi jogát.

Miskolc - Az Országgyűlés nem függesztette fel Káli Sándor mentelmi jogát.

Káli Sándor, az MSZP miskolci országgyűlési képviselője - volt miskolci polgármester - közleményt juttatott el szerkesztőségünkbe, amelyben közli, az Országgyűlés hétfőn este tárgyalta a Mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottság indítványát és azt támogatva a Parlament nem függesztette fel mentelmi jogát. Amint arról az Észak-Magyarországban már beszámoltunk, 2010-ben a miskolci Kós Károly Építőipari Szakközépiskola és Szakiskola igazgatója jelentette fel Káli Sándort.

Rendőrségtől bíróságig

„A feljelentés a Miskolcon megalakult Fazola Henrik TISZK (Térségi Integrált Szakközép Központok) vezető intézménye a Kós Károly iskola részére 2009-2010-ben a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) és a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) által nyújtott támogatások pályáztatásával és felhasználásával kapcsolatos. A feljelentő szerint a támogatási összegek felhasználására vonatkozó közbeszerzési eljárások, a tervezői szerződések-, a tervellenőr-, a műszaki ellenőr-, az épületgépész tervező-, a PR tevékenységet végző és kivitelező cégek kiválasztása során különféle szabálytalanságok történtek, amelyek az önkormányzatnak kimutatható kárt, vagyoni hátrányt okoztak” – olvastuk a Parlament honlapján az Országgyűlés Mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottsága 2011. szeptember 7-én kelt határozati javaslatában.

A mentelmi bizottság szeptember 6-i ülésén tárgyalta az ügyet a B.-A.-Z. Megyei Bíróság megkeresésére – a pótmagánvádas ügyekben követett következetes mentelmi jogot fenntartó gyakorlatára tekintettel – 6 igen 2 nem szavazattal azt javasolta az Országgyűlésnek, hogy Káli Sándor mentelmi jogát az adott ügyben ne függessze fel.

Káli Sándor többek között a következőket is írja:

„Az Országgyűlés töretlen gyakorlata, hogy nem függeszti fel a képviselő mentelmi jogát, ha az eljárás nyilvánvalóan a képviselő zaklatására irányul. Ez történt esetemben is… A közvélemény tisztánlátása érdekében szükségesnek tartom elmondani, hogy az ügy hátterében ellenfeleim személyemet lejárató politikai szándéka áll… Egyik intézményünk igazgatója már a választások során is folyamatosan valótlanságokkal próbálta a közvéleményt befolyásolni… Az ügy nem mellékes érdekessége, hogy a feljelentő ügyvédje egy és ugyanaz a személy, aki a város polgármesterének - ismeretlen tettes elleni - feljelentéseit is jegyzi.”

Ha nem évül el

– A bíróság akkor tud tárgyalni ismét az ügyről, ha megkapja az Országgyűlés erről szóló határozatát – mondta érdeklődésünkre Szabó József, a B.-A.-Z. Megyei Bíróság szóvívője. – Amennyiben az Országgyűlés nem függesztette fel a képviselő mentelmi jogát, akkor nekünk meg kell szüntetnünk ebben az ügyben az eljárást.

Szabó József azt még kérdésünkre elmondta, a jelenlegi parlamenti ciklus végeztével a feljelentő újraindíthatja az eljárást abban az esetben, ha az ügy büntethetősége nem évült el. Természetesen ebben az esetben újból az első lépcsőfoktól, azaz a rendőrségi feljelentéstől kell kezdeni az eljárást.

A hétfői döntés előzményei

A miskolci Kós Károly Építőipari Szakközépiskola és Szakiskola igazgatója 2010-ben tett feljelentést Káli Sándor ellen a cikkben emlitett hivatkozasokkal. A B.-A.-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság az ügyben megszüntette az eljárást.  

A nyomozást megszüntető határozat ellen a feljelentő panasszal élt, melyet a Hajdú Bihar Megyei Főügyészség elutasított.

Ezt követően a feljelentő pótmagánvádat nyújtott be különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt, amelynek nyomán a B.-A.-Z. Megyei Bíróság kérte az Országgyűlés állásfoglalását Káli Sándor (MSZP) mentelmi jogának felfüggesztése tárgyában.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!