Magyarország

2011.09.29. 18:09

Martonyi: a magyar kormány álláspontja nem áll messze Schöpflin György véleményétől a palesztin államiság kérdésében

 Budapest (MTI) - A magyar kormány álláspontja nem áll messze attól, amit Schöpflin György a palesztin államisággal kapcsolatos nyilatkozatában megfogalmazott - jelezte Martonyi János külügyminiszter a tárca csütörtöki háttérbeszélgetésén.

 Budapest (MTI) - A magyar kormány álláspontja nem áll messze attól, amit Schöpflin György a palesztin államisággal kapcsolatos nyilatkozatában megfogalmazott - jelezte Martonyi János külügyminiszter a tárca csütörtöki háttérbeszélgetésén."Nem áll messze a magyar kormány álláspontjától" - mondta a miniszter, megállapítva, "mi is azt mondjuk, hogy itt van egy realitás, egyébként ezt a realitást mi 1988-ban elismertük". Hozzátette, az már más kérdés, hogy "a jogi státus kérdését mikor és hogyan célszerű elővenni".

Schöpflin György fideszes európai parlamenti (EP) képviselő kedden az Európai Parlament közel-keleti vitájában azt mondta, hogy a palesztin állam létrejötte immáron politikai ténnyé vált. A magyar néppárti képviselőcsoport közleménye szerint Schöpflin úgy fogalmazott, hogy "Palesztina államiságának teljes elismerése valósággá vált, akár elismeri az ENSZ, akár nem."

Martonyi János közölte, nem lát különösebb gondot abban, hogy Schöpflin György "azt mondja, hogy a palesztin állam egy politikai tény, realitás, és el kell választani a jogi státust a politikai realitásoktól".

Azzal kapcsolatban, hogy a fideszes EP-képviselő nyilatkozata megegyezik-e a kormány hivatalos álláspontjával, Martonyi János újságíróknak kifejtette: a kormány hivatalos álláspontja akkor sem lenne ez, ha szó szerint azonos lenne a kormány álláspontjával, ez ugyanis egy parlamenti képviselő nyilatkozata, amelyet saját nevében tett.

A külügyminiszter megerősítette: Magyarországnak továbbra is az a célja, hogy az Európai Uniónak közös álláspontja legyen a kérdésben. Megállapította, hogy Európa szerepe ebben a közel-keleti kérdésben lényegesen megnőtt, "úgy tűnik, erre minden fél igényt tart", és az EU erőteljesebb szerepvállalása az Egyesült Államoknak sincs ellenére.

Kijelentette, hogy Magyarországnak a két államra vonatkozó egyértelmű elvi álláspontja nyilvánvaló. "Mindaz, ami ezt elősegíti, azt támogatni fogjuk, ami ezt nem segíti elő, azt nem fogjuk támogatni" - jelentette ki. Hozzáfűzte, Magyarország elvi alapon hozza meg döntését és lehetőleg egyetértésben az EU tagállamaival.

Martonyi János azt is megerősítette, hogy a palesztin kérdéssel kapcsolatos magyar döntést az országnak a Biztonsági Tanács (BT) nem állandó tagságáért folytatott kampánya nem befolyásolja, "mert ha így tennénk, akkor egy sor másik kérdést is a BT-ambícióknak kellene alávetni". A magyar külpolitika a nemzeti értékekre és érdekekre épül, nem pedig olyan megfontolásokra, hogy Magyarországot beválasztják-e valamelyik nemzetközi szervezetbe - hangsúlyozta a külügyi tárca vezetője.

- MTI -

Címkék#martonyi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!