Magyarország

2011.09.06. 14:13

Vége lehet a vadplakátolásnak?

Miskolc - Fel kívánja számolni az illegálisan kihelyezett plakátokat a miskolci önkormányzat.

Miskolc - Fel kívánja számolni az illegálisan kihelyezett plakátokat a miskolci önkormányzat.

Új fejezetet indított a kültéri reklámozásban a Mikom Nonprofit Kft., a céghez – a Miskolc Holding Zrt. megbízásából – január elsejétől tartozik a feladat. Mint Orosz Gábor, a kft. ügyvezető igazgatója keddi sajtótájékoztatóján elmondta, „vadplakátokkal”, azaz engedély nélkül kihelyezett plakátokkal van tele a város, ezek ellen indítottak hadjáratot. Szeptember elsejével kezdték el eltávolításukat, becslésük szerint egy tonnányit szednek le és szállíttatnak el az elkövetkező napokban.

Orosz Gábor elmondta, 2007 óta létezik a rendelet, amely a reklámhordozók kültéren való elhelyezését szabályozza. A Miskolc Holding Zrt. keretein belül működő Reklámiroda foglalkozott ezzel a tevékenységgel, a plakátolási igények kielégítésére 50 fa körüli hengert telepítettek ki. Orosz Gábor elismerte, hogy ezek nem mindig voltak frekventált helyen, és a reklámozó cégek csak részben éltek a lehetőséggel, a hengerek helyett – illegális módon – oszlopokat, buszmegállókat és egyéb kültéri felületeket választottak.

Nem visszatartó erő

Az igazgató szerint a polgármesteri hivatal hatósági osztálya és a közterület felügyelet rendszeresen kiszabta a maximális birságot az elkövető cégek részére, de a kiszabható összeg oly mértékben volt csekély, hogy nem jelentett visszatartó erőt.

Csiszárné dr. Sajgó Erika, a hatósági osztály vezetője elmondta, 50 ezer forint a maximálisan kiszabható összeg, ezt a visszaeső „vadplakátozókra” szabták ki. Tavaly 120 esetben tettek feljelentést, és ennyi szabálysértési eljárást indítottak. Tettenérés ritkán fordult elő.

Orosz Gábor elmondta, azzal kezdték a munkát, hogy tárgyalássorozatot kezdtek a legnagyobb 4-5 illegális plakátkihelyezővel. Sikerült velük megállapodni, az új rendszert kialakításakor az ő igényeiket is figyelembe vették, így kötötték meg a szerződéseket. Ennek következményeképpen egyrészt több hirdetőfelületet helyeztek ki, és frekventáltabb helyekre: jelenleg 20 négy oldalú tábla és 50 A0 méretű felület van a közterületeken. Értékesítésük már megkezdődött, számukat igény esetén tovább növelik.

A kültéri reklámozás lebonyolításában a Mikom együttműködik a Szocioprodukt Kft.-vel, valamint a közterületfelügyelettel és a rendőrséggel is. A Szocioprodukt a kihelyezésben és az ellenőrzésben is részt vesz.

Millós bevételkiesés

A felhalmozódott plakátok eltakarítása hetekig is elhúzódhat, mondta Orosz Gábor. A letakarított felületre matricákat ragasztanak ki, amely figyelmeztet arra, hogy a reklámkihelyezés engedélyköteles.

A sajtótájékoztatón megkérdeztük, miért ennyi év után – négy éve született a rendelet – lépnek az ügyben. Mekkora bevételtől esett el így a város?

Orosz Gábor szerint milliós a nagyságrend. A miértre nem tudott válaszolni, mint mondta, ő januártől vette át a feladatot, meglátása szerint azóta javult a helyzet Miskolcon. (Erről más Agorázóink véleménye.) Kérdeztük azt is, hogy mekkora bevételnövekedést vár a város a kültéri reklámozásból, de erre a kérdésre nem tudott válaszolni. Jelentős növekedésre számítanak a jelenlegi évi másfél-két milliós bevételhez képest. Kérdeztük azt is, hogy tervezi-e a város az említett notóris illegális plakátragasztók felelősségre vonását, esetlegesen az összeg utólagos behajtását, de mint a válaszból kiderült, erre szerintük nincs jogszabályi lehetőségük.

„Tele van a város vadplakátokkal”

AGORA       

Az Agorán (lapunk internetes levelező fórumán) már napok óta téma a vadplakátolás. Gáti Attila levelezőnk vetette fel, és fotókkal is dokumentálta: a mai napig üresek az önkormányzati felületek, az illegális plaktokkal viszont tele van a város. Az agorázók felvetették, ők maguk rendszeresen találkoznak plakátragasztókkal, így nem értik, miért csak egy részüket bünteti meg a hatóság. Dobos Tímea, a miskolci önkormányzat szóvivője úgy válaszolt, hogy 2010-ben 41 figyelmeztetés, 44 szabálysértési

eljárás. 11 főt a helyszínen, ragasztás közben értek tetten. 2011-ben , 77 figyelmeztetés és 368 esetben eljárás. 3 vadplakátolót értek tetten, vagyis a közterületesek dolgoznak.

„Háromnál, sőt 11-nél is (sokkal) több vadplakátolót szoktam észlelni évente. Tudom, hogy ha el szeretném kapni őket, hol és mikor kellene keresni őket. Pedig én egyedül vagyok, nem vadászok rájuk, egyszerűen

beléjük botlok véletlenül.” – válaszolt Gáti Attila.

Sashalmi László levelezőnk véleménye: „Ha ennyi eljárás indult, akkor valószínűleg nem elriasztó a büntetés mértéke, mert a város a legfrissebb időig elborítják a vadplakátok, ezt nem nehéz belátni, csak bármelyik főbb út mellett kell menni 100 métert.”

ÉM


Új fejezetet indított a kültéri reklámozásban a Mikom Nonprofit Kft., a céghez január elsejétől tartozik ez a feladat.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!