Magyarország

2011.10.26. 19:43

Mostanáig 1903-an csatlakoztak a rezidensek felmondóleveles akciójához

Budapest, 2011. október 26., szerda (MTI) – Mostanáig 1903-an helyezték letétbe felmondólevelüket a Magyar Rezidens Szövetség mozgalmának keretében. Ezek akkor aktiválódnak, ha a kormányzat az év végéig nem tesz érdemi intézkedéseket az orvosi bérek rendezésére – közölte Papp Magor, a szervezet elnöke szerdán Budapesten.

Budapest, 2011. október 26., szerda (MTI) – Mostanáig 1903-an helyezték letétbe felmondólevelüket a Magyar Rezidens Szövetség mozgalmának keretében. Ezek akkor aktiválódnak, ha a kormányzat az év végéig nem tesz érdemi intézkedéseket az orvosi bérek rendezésére – közölte Papp Magor, a szervezet elnöke szerdán Budapesten.

A rezidensszövetség vezetője a szervezet által rendezett, "Élhető magyar egészségügyet!" című fórumon hozzátette, hogy az említett szám nagyjából a kétharmada a szükségesnek, ezért továbbra is minden szereplőt arra biztatnak: csatlakozzon, hogy közösen elérjék céljukat.

Mint mondta, azt kérik, hogy 2011. december 31-én Budapesten egy fiatal orvos ne keressen kevesebbet, mint a mellette dolgozó közterület-fenntartó, a gyorséttermi krumplisütés ne legyen jövedelmezőbb, mint éjszaka, fiatal szakorvosként operálni, s az 50-60 éves kollégáknak legyen kilátásuk a nyugodt nyugdíjas évekre.

A szövetség elnöke kijelentette: az orvosi hivatás megbecsültsége elérte a mélypontot. Ilyen körülmények között nem várható el, hogy tovább vállalják a munkavégzést.

Hozzátette: a rezidensek ösztöndíjprogramja kapcsán az utóbbi időben azt a látszatot keltik, hogy nincs válság az egészségügyben, ezzel megtévesztik a döntéshozókat és a közvéleményt. Papp Magor azt mondta: az adatok ezzel szemben azt mutatják, hogy az idén végzettek alig 19 százaléka pályázta meg az ösztöndíjat, a 2011-ben végzett magyar orvosok fele pedig az idén sem lépett be a szakorvosképzésbe. Októberig 808-an hagyták el az országot, ez több, mint ahányan az idén a négy orvosegyetemen végeztek. Ugyanakkor a szövetség elnöke hozzátette: ebben nincsenek benne azok, akik az akcióhoz csatlakozva még kivárják az év végét, ezért a januári adatok majd "beszédesebbek" lehetnek.

Közölte: az ösztöndíj csupán az orvosok 2 százalékának javítja a megélhetését, csak akkor lehet ennek megtartó ereje, ha "nagyon gyorsan" a szakorvosi béreket is rendezik.

Papp Magor a fórumon megjelenő Szócska Miklós egészségügyi államtitkártól azt kérte, tolmácsolja a miniszterelnöknek: a problémák akut beavatkozást igényelnek, az nem várhat a gazdasági cselekvőképesség 2-3 év múlva várható javulásáig. "A magyar egészségügy nem összedöntés előtt állt, az összedőlt" – fogalmazott.

A rendezvényen Bélteczki János, a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke bejelentette: jövő péntekre és szombatra megszervezte a visegrádi országok orvos szakszervezeteinek munkagyűlését, hogy ily módon gyakoroljanak nyomást a politikára és érvényesítsék érdekeiket.

Mint kifejtette, összefognak a rezidensek mozgalmához hasonló akciót már sikerre vivő csehekkel, valamint a hasonló helyzetben lévő szlovák és lengyel kollégákkal. Ennek eredményéről szombat délelőtt Visegrádon, nemzetközi sajtótájékoztatón számolnak be. Akkor mutatják majd be azt a nemzetközi chartát, amely céljaikat és az ezek eléréséhez szükséges eszközöket tartalmazza – mondta Bélteczki János.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke arról beszélt: kezdettől fogva támogatták a rezidensek akcióját. Szerdán tartott elnökségi ülésükön is egy újabb érdekérvényesítő akcióról állapodtak meg, melynek részleteit a következő napokban a területi szervezetekkel is egyeztetik.

MTI

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!