Magyarország

2012.01.18. 17:35

Boross Péter: szükség lett volna egy második kamarára is a parlamentben - Lánchíd Rádió

Budapest, 2012. január 18., szerda (MTI) - Boross Péter korábbi miniszterelnök szerint ha már kétszáz főre csökkentették a parlament létszámát szükség lett volna egy második kamarára is. A korábbi kormányfő a Lánchíd Rádió honlapjára szerdán felkerült interjúban arról is beszélt, hogy a Fidesz egyrészt talán nem méri fel a nemzetközi erőviszonyokat, másrészt elég konkrét és határozott válasz nélkül hagyja a belföldi megnyilatkozásokat.

Budapest, 2012. január 18., szerda (MTI) - Boross Péter korábbi miniszterelnök szerint ha már kétszáz főre csökkentették a parlament létszámát szükség lett volna egy második kamarára is. A korábbi kormányfő a Lánchíd Rádió honlapjára szerdán felkerült interjúban arról is beszélt, hogy a Fidesz egyrészt talán nem méri fel a nemzetközi erőviszonyokat, másrészt elég konkrét és határozott válasz nélkül hagyja a belföldi megnyilatkozásokat.Az egykori miniszterelnök az alaptörvény kapcsán azt mondta,  nem értett egyet azzal, hogy kétszáz főre csökkenjen a parlament létszáma, de ha már így döntöttek, akkor szükség lett volna egy második kamarára. Boross Péter az ügyészséget feltétlenül kormányfelügyelet alá helyezné, mert szerinte ez a magyar hagyomány.

A korábbi kormányfő szerint az ellenzék ugyanazt teszi, mint az Antall-kormány idején. Szélsőséges, elfogult, vad, goromba, hátsó szándékú támadásoknak és minősítéseknek van kitéve minden jobboldalinak nevezhető kormányzat, amelyik Magyarországon hatalomra kerül. Hozzátette: abba bele kell nyugodni, hogy a magyar baloldalnak, amióta az úgynevezett balliberális erők a szocialista erőkkel - nem véletlenül - összekeveredtek, azóta nagyon erős a propaganda pozíciója a nemzetközi színtereken. Szerinte ennek a következményei a magyar alkotmány elleni támadások is.

Boross Péter a rádió Szabad Gondolat című műsorában elhangzott interjúban kitért arra is, hogy nagyon sok úgynevezett védett káder-gyermek volt az elmúlt rendszerben nagykövet szülővel, könnyű volt angolul megtanulniuk. Nyelvtudásbeli előnyük a jobboldallal szemben a rendszerváltáskor ordító volt, és nemzetközi kapcsolatrendszerük is kiváló volt. "Na ez az a politikai erő, amelyik nem tud belenyugodni abba, hogy tulajdonképpen politikai tényezőként szétfoszlott mint párt, azonban hihetetlen erővel és energiával tör mindenre, ami e pillanatban az országot érintő kérdés" - fogalmazott Boross Péter, aki szerint nagyon nehéz felvenni velük a versenyt, főleg ha a kormányzati kommunikáció sem elég jó.

Boross Péter azt mondta, a közigazgatás működésétől ma sincs elragadtatva. "Sőt, azt tapasztalhatom, hogy (...) fölforgatták az apparátusi rendszereket és nehezen áll helyre, hogy kinek mi a dolga. Remélem, miután ezek a nagy változások szükségképpen megtörténtek, konszolidációs időszak következik" - fogalmazott.

Arra az újságírói kérdésre, hogy a Fidesz mindig felméri-e az erőviszonyokat, azt mondta:  egyrészt talán nem méri fel a nemzetközi erőviszonyokat, másodszor viszont elég konkrét és határozott válasz nélkül hagyja a belföldi megnyilatkozásokat.

"Szóval akkor amikor zsarnokság és egyéb őrület is elhangozhat a magyar éterben a jelenlegi kormányzatról, akkor kellene valaki, aki hasonló tónusban reagál, nem hűvös mértéktartással" - mondta Boross Péter.

Boross Péter szerint fél év múlva feltétlenül konszolidációnak kell jönnie.

"De azért a világgal is ki kell békülni" - fogalmazott, hozzátéve: látják, hogy egyes, nagy vihart felvert kérdések szép lassan leülepednek. Példaként említette a magánnyugdíj-pénztárakat.

Rámutatott: a Nemzeti Bank és a pénzügyek nagyon kényes kérdések, ott azt javasolná, ha mindenáron azt akarják, hogy lépjen vissza valamitől a kormány, akkor lépjen vissza, mert úgy tűnik, hogy nem elég azt mondani, hogy nem bántjuk a Nemzeti Bank önállóságát.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!