Magyarország

2012.02.26. 09:06

Kanadai kollégájával tárgyalt Kövér László a G20-ak értekezletének alkalmával

Rijád, 2012. február 25., szombat (MTI) - Egyebek között a magyarországi romák tömeges kivándorlásának kérdéséről tárgyalt Kövér László, az Országgyűlés elnöke kanadai kollégájával, Noel A. Kinsellával szombaton Rijádban.

Rijád, 2012. február 25., szombat (MTI) - Egyebek között a magyarországi romák tömeges kivándorlásának kérdéséről tárgyalt Kövér László, az Országgyűlés elnöke kanadai kollégájával, Noel A. Kinsellával szombaton Rijádban.

A két politikus találkozójára az adott lehetőséget, hogy Abdallah as-Sejk szaúdi házelnök invitálására mindketten részt vesznek a világ legnagyobb gazdaságait és az Európai Uniót tömörítő G20-csoport parlamenti elnökeinek értekezletén. A péntektől vasárnapig tartó rijádi tanácskozásra meghívást kapott Magyarország is, bár nem tagja a G20-csoportnak.

Kövér László a Kinsellával tartott megbeszélésen kifejtette, hogy a romákat nem üldözik el Magyarországról, a kormány államtitkárságot hozott létre a kérdés rendezésére, és a ciklus végéig kétszázmilliárd forintot költenek a hátrányos helyzetű emberek felzárkóztatására.

Noel A. Kinsella arról beszélt, hogy több képviselő komolyan foglalkozik a vízumkényszer visszaállításának gondolatával. Rámutatott, hogy Kanadában szívesen látják a mérnököket, a tanárokat, a jól képzett munkaerőt. Az viszont "nem megengedhető, hogy valaki megérkezik a repülőtérre, azonnal menekült státust kérve szociális segélyekért folyamodik, és ahogy megkapja a csekket, valamint a segélyre való jogosultságról szóló határozatot, utána (mint ahogy erre több példa is volt) megbízza ismerőseit a pénz rendszeres felvételével, majd hazarepül Magyarországba, Romániába vagy Szlovákiába" - jelentette ki a kanadai politikus.

Kövér László pénteken megbeszélést tartott szaúdi vendéglátójával is. Abdallah as-Sejk, a szaúdi Tanácskozó Gyűlés (Madzslisz as-Sura) elnöke kifejtette: nagyra értékelik Magyarország erőfeszítéseit a saját hagyományai megtartásában és az erkölcsök megerősítésében, hiszen ezek az értékek náluk is nagyon fontosak. Kövér László arról beszélt, hogy a hagyomány és a modernitás nem egymást kizáró fogalmak, és meggyőződése szerint a pénzügyi-gazdasági válság elsődleges oka erkölcsi jellegű.

A G-20-csoport értekezletén szombat reggel szólalt fel Kövér László. A nemzetközi parlamenti elnöki konferencia napirendjén három téma szerepel: a kultúrák közötti globális párbeszéd, az energia a fenntartható fejlődésért, valamint a pénzügyi válság és hatása a globális gazdaságra. Az Országgyűlés elnöke a Kultúrák párbeszéde a világban című panelban tartott beszédében kiemelte: "A fiatalok reagálnak a leggyorsabban a jelenkor politikai, szociális és gazdasági kihívására, és ha nem tudunk értelmes célokat állítani eléjük, ha nem találnak értékes tevékenységi teret a társadalmainkban, akkor akár elégedetlenségük kifejezésével, akár közösségeink elhagyásával válaszolhatnak".

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!