Magyarország

2012.02.21. 19:13

Tabajdi tiltakozik a kohéziós támogatások felfüggesztésének szándéka ellen

Brüsszel, 2012. február 21., kedd (MTI) - Nyilatkozatban tiltakozott Tabajdi Csaba az ellen, hogy az Európai Bizottság a Magyarországnak szánt kohéziós támogatások felfüggesztését tervezi; az MSZP európai parlamenti (EP-) delegációjának vezetője szerint "a magyar társadalomban unióellenes egységfront alakulhatna ki".

Brüsszel, 2012. február 21., kedd (MTI) - Nyilatkozatban tiltakozott Tabajdi Csaba az ellen, hogy az Európai Bizottság a Magyarországnak szánt kohéziós támogatások felfüggesztését tervezi; az MSZP európai parlamenti (EP-) delegációjának vezetője szerint "a magyar társadalomban unióellenes egységfront alakulhatna ki".Az MSZP-s politikus közölte, hogy Martin Schulzhoz, az Európai Parlament elnökéhez és Andor Lászlóhoz, az Európai Bizottság magyar tagjához fordult az ügyben.

"Arra kérem Martin Schulzot és Andor Lászlót, vesse latba befolyását, hogy a Bizottság vegye figyelembe az EP múlt heti állásfoglalását, és azonnal álljon el a szándékától. Az Orbán-kormányt lehet bírálni, de elfogadhatatlan a magyar népet büntetni" - olvasható Tabajdi nyilatkozatában.

"Méltánytalan, rossz politikai döntésnek tartjuk már magát a felvetést is, ami igazságtalan a magyar állampolgárokkal szemben. Ez a döntés nem az Orbán-kormányt, hanem a magyar önkormányzatokat, a magyar embereket, a magyar vállalkozókat büntetné" - hangsúlyozta Tabajdi az EB szóvivőjének azon bejelentésére reagálva, hogy az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény a túlzottdeficit-eljárás keretében függesztené fel a kohéziós támogatásokat.

Felhívta a figyelmet: a brüsszeli bizottságnak még arra sem volt ideje, hogy érdemben foglalkozzon a magyar kormánynak a testület részére adott válaszával.

A kohéziós támogatás felfüggesztésére irányuló esetleges bizottsági indítvány a magyar szocialista képviselő szerint ellentétes lenne az Európai Parlamentben a múlt héten a magyar politikai helyzetről elfogadott állásfoglalással is. Az EP-dokumentum ugyanis bármilyen bizottsági döntést az Orbán-kormány további tevékenységének vizsgálatától tenne függővé.

Közleményében Tabajdi Csaba úgy foglalt állást: ha az uniós végrehajtó testület felvetné annak a lehetőségét, hogy Magyarországtól kohéziós támogatásokat vonjanak meg, az "hiteltelenné tenné az Európai Bizottságot és az Európai Unió egész intézményrendszerét". A képviselő megfogalmazása szerint ebben az esetben "a magyar társadalomban unióellenes egységfront alakulhatna ki", és a brüsszeli testület táptalajt adna "a tagállami nacionalizmusoknak".

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!