Magyarország

2012.03.07. 14:39

EB-döntés - EB-szóvivő: jogi és objektív alapon marad a bizottság

Kárpáti János és Veres Béla, az MTI tudósítói jelentik:     Brüsszel, 2012. március 7., szerda (MTI) - Szakszerű és konkrét eszmecserét folytatott az Európai Bizottság szerdai ülésén a Magyarország ellen indított kötelezettségszegési eljárásokról - szögezte le brüsszeli sajtótájékoztatóján a testület szóvivője.

Kárpáti János és Veres Béla, az MTI tudósítói jelentik:

    Brüsszel, 2012. március 7., szerda (MTI) - Szakszerű és konkrét eszmecserét folytatott az Európai Bizottság szerdai ülésén a Magyarország ellen indított kötelezettségszegési eljárásokról - szögezte le brüsszeli sajtótájékoztatóján a testület szóvivője.

    Pia Ahrenkilde Hansen elmondta, hogy a vita a februárban, határidőre beérkezett magyar válaszok jogi elemzésén alapult.

    A bizottság a kezdetektől fogva "szigorúan jogi és objektív alapon" kívánja tartani a kötelezettségszegési eljárások ügyét - fogalmazott. 

    Hangoztatta, hogy az uniós végrehajtó testület álláspontja szerint a problémák rendezésében jelentős előrelépések történtek, de "aggodalmak sora továbbra is nyitva maradt".

    A bizottság reményei szerint a két fél közti együttműködéssel hamarosan ezek is megoldhatók - emelte ki a szóvivő.

    Az Európai Bizottság szerdai ülésén döntött arról, hogy két témában - az adatvédelmi hatóság függetlensége és a bírói tevékenység felső korhatára tekintetében - folytatja Magyarország ellen a gyorsított kötelezettségszegési eljárást, a központi bank függetlenségét illetően pedig további tájékoztatást kér a magyar kormánytól.

    A szóvivő hangsúlyozta: a testület tovább dolgozik Magyarországgal közösen azon, hogy a magyar szabályozás teljes összhangban legyen az uniós joggal. 

     Leszögezte azt is: nincs okuk azt feltételezni, hogy a most induló második szakaszban a magyar válaszok - az elsőhöz hasonlóan - ne érkeznének majd meg időben.

    A testület ezúttal ismét egyhónapos határidőt határozott meg a válaszokra.

    Ahrenkilde Hansen megerősítette azt is: reményeik szerint minden probléma rendeződik még az előtt, hogy az eljárások harmadik szakaszába kellene lépniük, azaz a brüsszeli bizottság az Európai Bírósághoz fordulna. Az uniós tapasztalat szerint a kötelezettségszegési eljárások 95 százalékában még ez előtt megoldás születik - emlékeztetett.

    Megismételte azt is, hogy a jogsértési procedúra nem számít ritkaságnak az EU-ban, hiszen a 27 tagország ellen összesen ezer körüli ilyen eljárás zajlik folyamatosan.

    Egy kérdésre válaszolva a bizottsági szóvivő megerősítette, hogy a testület foglalkozott a magyar médiaszabályozás ügyével is, amellyel kapcsolatban - a kötelezettségszegési eljárásokkal párhuzamosan - szintén folytatódott a levélváltás a két fél között. Mint mondta azonban, e területen a szerdai áttekintés után nem tud újabb érdemi fejleményről beszámolni.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!