Magyarország

2012.06.27. 19:40

Már csak két gyerek van kórházban a szegedi szalmonellafertőzés miatt

Szeged, 2012. június 27., szerda (MTI) - A múlt heti szalmonellafertőzés miatt elvégzett vizsgálatok során eddig nyolc gyerek szervezetében mutatták ki a kórokozót Szegeden; a kórházba került hétből már csak kettőt tartanak bent megfigyelésre - tájékoztatta a Csongrád Megyei Kormányhivatal szerdán az MTI-t.

Szeged, 2012. június 27., szerda (MTI) - A múlt heti szalmonellafertőzés miatt elvégzett vizsgálatok során eddig nyolc gyerek szervezetében mutatták ki a kórokozót Szegeden; a kórházba került hétből már csak kettőt tartanak bent megfigyelésre - tájékoztatta a Csongrád Megyei Kormányhivatal szerdán az MTI-t.A megyei népegészségügyi szakigazgatási szerv 38 olyan gyerekről tud, akinél a fertőzés klinikai tüneteit tapasztalták, miután ettek egy domaszéki konyha által készített ételből.

A Szegedi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinikájának a fertőzőosztályán hétfőn ilyen megbetegedés miatt hét gyereket láttak el, újabb beteget azóta nem kezeltek. Még ketten állnak kórházi megfigyelés alatt, a többieket hazaengedték. Senkinek nem volt súlyos az állapota.

A korábbi közlés szerint szegedi nyelvi táboros és magánbölcsődés gyerekek betegedtek meg a múlt héten, mindegyiküknél szalmonellafertőzés tüneteit tapasztalták, azaz magas lázat, hányást, hasmenést.

A hatóságok egy múlt pénteki szülői bejelentés alapján vizsgálták azt a domaszéki konyhát, ahonnan a megbetegedést okozó ételek származtak. A szakemberek nem tapasztaltak kirívó szabálytalanságot: a hűtőtárolás megfelelő volt, az ételkészítéshez felhasznált alapanyagok gyárilag csomagoltak és jelöltek voltak, származásukat számlákkal és szállítólevelekkel igazolták, a dolgozók pedig érvényes egészségügyi könyvvel rendelkeztek.

A múlt heti étlapok áttekintése után a szakemberek elrendelték az egységben található sertéshús és tojás nyomon követési vizsgálatát, továbbá a származásukat igazoló dokumentumok vizsgálatát, mivel az ételfertőzés egyik okozója a gyanú szerint a június 18-án készült párizsi sertésszelet lehetett. Az akkor felhasznált alapanyagból a vizsgálatkor már nem tudtak mintát venni, ezért rendelték el a nyomon követést. Ez azt jelenti, hogy a húst és a tojást beszállító cégnél is ellenőrzést fognak tartani. Ezenkívül szigorított fertőtlenítésre kötelezték az üzemeltetőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!