Magyarország

2012.06.16. 13:36

Navracsics Tibor: van remény, hogy Magyarország vonzóbb legyen a fiatalok számra

Zánka, 2012. június 16., szombat (MTI) - Van remény, hogy Magyarország 2014-re vonzóbb legyen a fiatalok számra, mint 2010-ben volt; a kormány megtette a kezdő lépéseket, de még nyitottabbá kell válnia a fiatalok számára - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a Fidelitas országos választmányi ülésén szombaton Zánkán.

Zánka, 2012. június 16., szombat (MTI) - Van remény, hogy Magyarország 2014-re vonzóbb legyen a fiatalok számra, mint 2010-ben volt; a kormány megtette a kezdő lépéseket, de még nyitottabbá kell válnia a fiatalok számára - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a Fidelitas országos választmányi ülésén szombaton Zánkán.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter szerint a Fidelitasnak alapvető feladata van Magyarország jövőjének alakításában, és az országnak csak akkor van jövője, ha az itt élő fiataloknak is van.

A politikus megemlítette, hogy az utóbbi napokban gerjed egy hisztéria, miszerint soha ennyien nem akartak elmenni az országból, és a fiatalok reménytelennek érzik a helyzetüket. Szerinte ez 2004 óta megfigyelhető, hiszen az uniós szabad mozgás lehetővé tette, hogy a fiatalok más országokban is kipróbálják magukat ösztöndíjjal, kutatási lehetőségekkel, munkával.

S ahogyan évszázadok óta mindig, a fiatalok elmennek, tanulnak, tapasztalatot szereznek, és "reményeink szerint hazajönnek" - tette hozzá a miniszterelnök-helyettes.

Mint mondta, a politika feladata az, hogy mindenki, aki elmegy, hazajöhessen: olyan országot kell teremteni, ahová a fiatalok örömmel jönnek vissza, és ahol megtalálják a számításukat.

Egy aggasztó statisztikán már sikerült javítani: két évvel ezelőtt hetvenezer fiatal volt munka nélkül, az elmúlt két évben viszont 15 ezerrel nőtt a fiatal foglalkoztatottak száma - mutatott rá a miniszter.

Megjegyezte: 2004-óta először sikerült három százalék alatt tartani a költségvetési hiányt, ami kiindulópont a felelős kormányzati tervek készítéséhez, végrehajtásához. Vagyis ami a számokat illeti, van remény arra, hogy Magyarország 2014-re vonzóbb ország legyen a fiatalok számára, mint 2010-ben volt - összegezte Navracsics Tibor.

Emlékeztetett rá, hogy vannak olyan programok, amelyek segítik a fiatalok hazatelepülését, ilyen például a Magyar Tudományos Akadémia Talentum programja vagy a közigazgatási minisztérium ösztöndíja, amellyel a tárcához kerülő fiatalok fél évet tölthetnek el egy európai közigazgatási intézményben vagy minisztériumban, hogy aztán a megszerezett tapasztalatikat, a jó megoldásokat hazahozzák és itthon kamatoztassák.

"Nyitottabbá kell válnunk, de a kezdő lépéseket már megtettük"; csak a fiatal, kreatív, innovatív ország versenyképes a világban és Európában - emelte ki Navracsics Tibor. Ötleteket kért a Fidelitastól, mit kell tennie a kormányzatnak ahhoz, hogy Magyarország nyitottabb legyen a több nyelven beszélő, nagy tudású fiatalok számára.

Mihalovics Péter, az Új nemzedék jövőjéért program koordinációjáért felelős miniszteri biztos, az ülés moderátora bevezetőjében felidézte: 2010-ben a Fidelitas cselekvési tervet tett le a kormány asztalára a fiatalok problémáiról, ebből születetett az Új nemzedék program, 2012-ben a feladat az, hogy ezt végrehajtsák.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!