Magyarország

2012.06.05. 19:19

OGY - Korrigálta az egészségügyi bizottság a kamarai vezetők mandátumát érintő javaslatot

Budapest, 2012. június 5., kedd (MTI) - Korrigálta az Országgyűlés egészségügyi bizottság kedden azt a korábbi javaslatát, amelynek értelmében az egészségügyi ágazatban működő kamarák több tisztviselője, közülük két országos elnök nem indulhatott volna újra posztjáért.

Budapest, 2012. június 5., kedd (MTI) - Korrigálta az Országgyűlés egészségügyi bizottság kedden azt a korábbi javaslatát, amelynek értelmében az egészségügyi ágazatban működő kamarák több tisztviselője, közülük két országos elnök nem indulhatott volna újra posztjáért.Az egészségügyi salátatörvényhez benyújtott bizottsági kapcsolódó módosító indítvány újabb, pontosított változatát a keddi ülésén részvevő képviselők többsége támogatta.

Az egészségügyi államtitkárság képviseletében Páva Hanna helyettes államtitkár elmondta: múlt pénteken Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere és Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a szakmai kamarákkal történt egyeztetés során megállapodott arról, hogy a kamarai tisztségviselők két ciklusra történő újraválaszthatóságát nem 1994-től, hanem 2007-től számítják. A javaslat pontosított változatát az államtitkárság és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium is támogatja - tette hozzá.

Páva Hanna elmondta: mindenki célja, hogy a kamarák legitim módon működjenek. A tisztségviselők megválasztásának eddig is megvoltak a szabályai, de eddig különösen az orvosi kamara esetében többször is előfordult, hogy egyes tisztségviselőket rendkívül alacsony részvételi arány mellett választottak meg. Ez indokolta az új részvételi küszöb megjelölését. A módosítás értelmében a szavazás akkor lesz érvényes, ha annak során a választásra jogosultak 25 százaléka szavazott. Ehhez viszont nem kell feltétlenül megjelenni a szavazóurnáknál, hanem a szakmai kamarák bevezethetik a "távválasztás" rendszerét is, hogy az arra jogosultak szavazataikat elektronikus úton is leadhassák.

Az Országgyűlés egészségügyi bizottsága a parlament által tárgyalt egészségügyi salátatörvényhez május 22-én nyújtotta be módosító javaslatát, amely újraszabályozta a kamarai tisztségviselők összeférhetetlenségének, illetve megválaszthatóságának szabályait. Eszerint a kamaráknak már ez év októberéig új választásokat kellett volna kiírniuk, melyen a jelenlegi három egészségügyi kamara - orvosi, egészségügyi szakdolgozói és gyógyszerészi kamara - olyan, az egészségügyi ágazatban működő kamarák tisztségviselőit érintő módosító indítványt nyújtott be, amelynek értelmében az új szabályok alapján már ez év október végéig újra kellett volna választani a köztestületi tisztségviselőket.

Ez a módosítás számos kamarai vezetői megbízatását is érintette volna. Többek között a Magyar Orvosi Kamara elnöke, Éger István, és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke sem indulhatott volna újra posztjáért.

A bizottság által kedden benyújtott pontosított változat viszont azt mondja ki, hogy a javaslatban megfogalmazott összeférhetetlenséget szeptember 30-ig felül kell vizsgálni és az összeférhetetlenséget legkésőbb október 31-ig meg kell szüntetni. Akiknél az összeférhetetlenség fennáll, tisztsége "másik személlyel történő betöltése napjával", de legkésőbb október 31-ével megszűnik.

Gyenes Géza, a bizottság jobbikos alelnöke azt mondta: a köztestületek belső önkormányzati életébe "erőteljesen beleszóló" bizottsági módosító javaslatot "nem dicséri". Mivel az, mindenképpen felrúgja a tavaly nyári új kamarai törvényben rögzített, a kormányzat és a szakmai kamarák között létrejött megállapodást, mely értelmében az újraválaszthatóság "nullpontját" 2011-től számítják. Gyenes Géza szerint a módosító javaslat annyiban javult, hogy aszerint nem most "rúgják ki" a kamarai vezetőket, hanem kivárják ciklusuk végét.

Nagy Kálmán, a bizottság kereszténydemokrata képviselője azt mondta: "abból is le kell vonni következtetéseket, ha nem is túlzóakat, hogy egy választáson miért nincsenek jelen".

A bizottság ülésén, a MESZK általános alelnöke Király Judit azt mondta: a bizottság eredeti javaslatának értelmében többek között az országos elnök, Balogh Zoltán sem indulhatott volna újra posztjáért. Számos ember egyszerre történő távozása nehéz helyzetbe hozta volna a kamarát. Ezért örültek a kormányzattal múlt pénteken született megállapodásnak.

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke elmondta: az összeférhetetlenség újraszabályozását nem kifogásolják, a transzparenciával is egyetértenek, az újraválaszthatóság kritériumának változtatása viszont az MGYK-nál négy olyan vezetőt érintene, akiket legutóbb a választásra jogosultak jelentős többsége választott meg, így mellettük az MGYK-nak erkölcsi kötelessége kiállni - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik