Magyarország

2012.07.28. 13:33

Jobbik: a hajógyári-szigeti ügy hű lenyomata az elmúlt 22 évnek

Budapest, 2012. július 28., szombat (MTI) - A Jobbik szerint a hajógyári-szigeti ügy hű lenyomata az elmúlt 22 évnek, "az alvilág, a rendőrség és a politika összefonódásának" - közölte Szilágyi György, a párt országgyűlési képviselője szombaton Budapesten.

Budapest, 2012. július 28., szombat (MTI) - A Jobbik szerint a hajógyári-szigeti ügy hű lenyomata az elmúlt 22 évnek, "az alvilág, a rendőrség és a politika összefonódásának" - közölte Szilágyi György, a párt országgyűlési képviselője szombaton Budapesten.

Az ellenzéki politikus a sziget szórakozóhelyeire vezető híd bejáratánál tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a Hajógyári-sziget központi helyszíne lett olyan súlyos bűncselekményeknek, amelyekre mostanában derült fény, és amelyekkel a rendőrség hosszú éveken keresztül nem foglalkozott.

Az egyik ügyben a napokban letartóztatások is történtek, s valószínűsíthető, hogy megtalálták az egyik fiatal gyilkosait - tette hozzá. (Fülöp Valter, a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese pénteken azt közölte, hogy őrizetbe vettek két férfit a Hajógyári-szigetnél tavaly decemberben vízbe fulladt fiatalember halála ügyében.)

Szilágyi György hangsúlyozta: az ügy túlmutat azon, hogy egy vállalkozó hogyan üzemelteti a vendéglátóhelyeit, és hogyan korrumpálódott néhány magas rangú rendőrségi vezető. "Ez az ügy hű lenyomata az elmúlt 22 évnek, hű lenyomata az alvilág, a rendőrség és a politika összefonódásának" - fogalmazott.

A képviselő azt mondta: tudja, hogy veszélyes, ha valaki ezekkel az ügyekkel kapcsolatban kérdéseket tesz fel; a kérdések feltevése után "válaszlépések lehetnek az érintettek részéről", ami veszélyes lehet a Jobbikra, és ő is számíthat "támadásokra".

Kitért arra, az ügyek kapcsán a következő kérdések foglalkoztatják az embereket: elképzelhető-e az, hogy csak négy főrendőr tudott az ügyekről, elképzelhető-e az, hogy mások tudta nélkül a négy rendőr el tudott tussolni gyilkossági ügyeket, és hogy nem vették ezeket észre a feletteseik.

"Olyan emberek is érintettek lehetnek, hiszen az első esetek 2006-ban voltak, mint például Bene László, az akkori országos rendőrfőkapitány, vagy Gergényi Péter, aki akkor Budapest rendőrfőkapitánya volt" - mondta.

Szilágyi György szerint az is kérdés, hogy a rendőrség belső elhárítása "hogy nem vette észre azt, ami (...) köztudomású volt, hogy fiatalok tűnnek el a Hajógyári-szigetről, és a rendőrség nem jut eredményre".

Mint mondta, további kérdés, hogy lesznek-e felelősségre vonások a rendőrségen belül, és az: van-e összefüggés a felmerült bűncselekmények és a között, hogy a volt III. kerületi rendőrkapitányt, Markó Attilát, akit 2010-ben Budapest rendészeti főkapitány-helyettesévé neveztek ki, 2012-ben, az ügy kirobbanása előtt Pintér Sándor belügyminiszter minden indoklás nélkül felmentette.

Szilágyi György szerint kérdés az is, hogy vizsgálják-e majd a politikai felelősséget, a rendőrséget felügyelő minisztériumokét, hiszen "ők sem vettek észre semmit az egyébként köztudomású tényekről".

Az ellenzéki politikus közölte, szeretnék felhívni a rendőrség figyelmét a védelmi pénzek szedésének problémájára. Védelmi pénzeket szednek köztudomásúan a budapesti és a balatoni szórakozóhelyeken - jelentette ki.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!