Magyarország

2012.07.10. 12:42

Lemondásra szólította fel a Közbeszerzési Hatóság elnökét az LMP

Budapest, 2012. július 10., kedd (MTI) – Az LMP lemondásra szólította fel Gajdos Róbertet, a Közbeszerzési Hatóság elnökét, mert a párt szerint nem a magyar állampolgárok, hanem a Közgép Zrt. érdekeit képviseli. A Lehet Más a Politika egyúttal azt is elvárja, hogy a kormány hívja vissza delegáltjait a hatóság keretein belül működő tanácsból.

Budapest, 2012. július 10., kedd (MTI) – Az LMP lemondásra szólította fel Gajdos Róbertet, a Közbeszerzési Hatóság elnökét, mert a párt szerint nem a magyar állampolgárok, hanem a Közgép Zrt. érdekeit képviseli. A Lehet Más a Politika egyúttal azt is elvárja, hogy a kormány hívja vissza delegáltjait a hatóság keretein belül működő tanácsból.Karácsony Gergely frakcióvezető-helyettes azzal indokolta elvárásukat, hogy az elmúlt másfél évben a Közgép Zrt. minden olyan közbeszerzést megnyert, „ahol elindult”. Szavai szerint a kiemelt közbeszerzéseken, legyen szó vasútfelújításról, útépítésről, város rehabilitációról vagy környezetvédelmi projektekről, a cég akkor is nyert, ha a legrosszabb árajánlatot adta.

„Úgy tűnik, hogy a Közbeszerzési Hivatal azt tekinti feladatának, hogy a Közgépet újabb állami megrendelésekhez juttassa” – mondta a politikus keddi sajtótájékoztatóján. Karácsony Gergely szerint a testület ennek érdekében „olyan kreativitásra is képes”, hogy azért zárjon ki egy másik jelentkezőt, mert annak a „pályázatából nem derül ki, hogy meg akarta nyerni a közbeszerzést”. Felhívta a figyelmet, hogy ez történt a Nyugati pályaudvart Váccal összekötő elővárosi vasút felújításának pályázatán.

Egyúttal hangot adott annak a véleményének is, hogy a Közgép által elnyert közbeszerzések árai „irreálisan magasak”. Példaként említette, hogy a Szajol és Püspökladány közötti vasúti szakasz felújítása kilométerenként tízszer annyiba kerül, mint amennyiért ezt a munkát Horvátországban elvégeznék. Hozzátette, hogy ezt a közbeszerzést a Közgép Zrt. azután nyerte el, hogy két, nála jobb pályázatot benyújtó céget kizártak, miközben egy kormánydöntés megemelte a felújításra szánt összeget, ugyanis a társaság ajánlata nem fért bele az eredeti összegbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!