Magyarország

2012.08.17. 09:22

A merülés iskolája - A hazai vizek inkább elriasztják a könnyűbúvárokat

Tóth Ferenc, az MTI tudósítója írja: (MTI-Press) - Keresett már vízbe esett szemüveget a dombori Duna-holtág medrében, régészeti leleteket középkori kútban, búvármentőként pedig elmerült emberek után kutatott Hortai Tamás búvároktató, a szekszárdi Óceán Könnyűbúvár SE elnöke, akinek segítségével a nyáron gyerekek is megismerkedhetnek a merülés élményével.

Tóth Ferenc, az MTI tudósítója írja:

(MTI-Press) - Keresett már vízbe esett szemüveget a dombori Duna-holtág medrében, régészeti leleteket középkori kútban, búvármentőként pedig elmerült emberek után kutatott Hortai Tamás búvároktató, a szekszárdi Óceán Könnyűbúvár SE elnöke, akinek segítségével a nyáron gyerekek is megismerkedhetnek a merülés élményével.

A szekszárdi fürdőben hétéves volt a legkisebb gyerek, aki sűrített levegővel víz alá merült az egyesület foglalkozásán - belőle néhány év múlva akár amatőr búvár is lehet. A legalacsonyabb életkor, amelytől könnyűbúvár vizsgát lehet tenni, jelenleg 12 év, Hortai Tamás azonban inkább 14 éves kortól javasolja a búvárkodást.

Extrém dolognak tűnt

Az egyesületet 1997-ben alapították, akkor három búvár volt a soraikban.

- Extrém dolognak tűnt, ahhoz képest az eltelt 15 évben körülbelül négyszáz búvárt képeztünk ki. Legtöbbjük egyesületi tag, fele pedig aktív búvár lett - mondta az MTI-Pressnek a több mint hatezer merülést maga mögött tudó, 47 éves oktató.

Az elméleti oktatást, a medencében, majd nyílt vízen végzett gyakorlatot tartalmazó tanfolyam után feltárulhat a búvárok előtt a tenger mélye, elsősorban ugyanis az Adriai-tenger a könnyűbúvárok merülési helye, de - a gazdasági válság előtt - sokan keresték fel a viszonylag megfizethető egyiptomi partokat is. Hortai Tamás szerint a Vörös-tenger nyújtja a legszebb látványt a könnyűbúvárok számára.

A szekszárdi búvárok korábban próbálkoztak hazai vizekkel, a Gyékényesi-tóban merültek. Úgy tapasztalták azonban, hogy a viszonylag zord körülmények, a kis látótávolság inkább elriasztja az amatőr búvárokat a kalandtól, a tenger pedig meghozza a kedvüket.

Az egy hónapos tanfolyamon a búvárjelölteket felkészítik a szabadtüdős merülésre is. Az oktató - aki versenyzőként 2000-ben 25 méteres medencében 100 métert úszott egy levegővel - állítja, hogy a vizsgán sikeresen átesett búvárok különösebb erőfeszítés nélkül lejutnak 10-15 méteres mélységig. Megemlítette azt az esetet, amikor 14 éves gyerekek is tagjai voltak a csapatának, és a víz felszínétől 18 méterre fekvő hajóroncsot úsztak körbe az Adriai-tengeren. - Ehhez persze meg kell tanulni a merülés technikáját és szabályait. Ha ez megvan, akkor az ember ötméteres mélységig egyszerűen süllyed lefelé a vízben - magyarázta.

Elhiszik, hogy tudnak úszni

Több mint egy évtizednyi hivatásos búvárszolgálat után a hazai folyó és állóvizekkel kapcsolatban azonban óvatosságra int.

Az egyesület 1998-tól egészen tavalyig speciális búvárszolgálatot látott el, tagjai főleg a rendőrség és katasztrófavédelem számára dolgoztak. Ez idő alatt Tolna megyében tucatnyian fulladtak vízbe. 2007-ben vízi balesetek megelőzését szolgáló programot indítottak, és elsősorban Tolna megyei iskolákban felvilágosító - vagy inkább elrettentő - előadásokat kezdtek szervezni. Az áldozatok száma - talán ennek is köszönhetően - azóta lényegesen csökkent.

- Az átlagembereknek a vízhez való viszonya elképesztően felelőtlen - jegyezte meg az egyesületi vezető. Találkozott olyan esettel, amikor úszni nem tudó férfi akarta átúszni a dombori Duna-holtágat. Általában is az a tapasztalata, hogy a legtöbb vízbe lépő embernek gyenge az úszni tudása. - A búvártanfolyam résztvevőin azt látom, hogy először inkább az életükért küzdenek, mégis elhiszik, hogy tudnak úszni - mutatott rá.

Ennek ellenére sokan "bevállalják" a folyókat. Személyes élményként idézte fel, hogy 2001-ben, a szekszárdi Duna-híd építésénél búvármentőként egy, a folyóba esett munkást keresett, amikor 15 méter mélységben elúszott mellette egy fagerenda - egy ilyen "találkozás" akár végzetes lehet az ember számára. Az oktató még a jó úszók számára sem javasolja, hogy biztosítás nélkül átússzák a Dunát, a sebesebb sodrású Dráváról, Tiszáról nem is beszélve, és egyetlen vízi túrát sem engedne meg motorcsónakos biztosítás nélkül.

Az eszközök a raktárban állnak

Az Óceán SE hivatásos búvárainak segítségét főleg áldozatkereséshez vagy bűncselekményekhez használt tárgyak felkutatásához vették igénybe. 2008-ban Hortai Tamás emelte ki a Sióból - jelentősen hozzájárulva a nyomozás sikeréhez - a Huszein Tamer szegedi vállalkozó megöléséhez igénybe vett fegyvert: az elkövetők a pisztolyt, a tárat és mobiltelefonjaikat dobták a folyóba.

A búvárok percek alatt meg tudják határozni a keresett tárgy pontos helyét.

- Egy szekszárdi cég kifejlesztett egy olyan, még szabadalom előtt lévő készüléket, amely több méteres mélységből is értékelhető képet a vízben lévő tárgyról - közölte az oktató. - 1998-ban egy kettős gyilkosság áldozatait kerestük, akkor még nem állt rendelkezésre a képalkotó eszköz. A rendőrség 50 szóba jöhető kút közül ötöt jelölt ki a keresésre, egyikben sem találtuk meg a holttesteket. Legutóbb egy szintén emberöléshez használt balta helyét már másodpercek alatt azonosítottuk.

Az elmerült emberek kutatásánál nagy szerepe van az időnek, aminek kegyeleti oka is van. Hortai Tamás nem egy szülőt látott a parton zokogni, vajon mikor kerül elő a fia a víz alól. - Ilyenkor a szülő arra gondol, hogy gyereke halak martaléka a víz alatt - fogalmazott a búvároktató.

Az Óceán SE eddig a nap 24 órájában díjmentesen rendelkezésére állt nemcsak a hatóságoknak, hanem magánembereknek is. Amióta azonban tavaly megszűnt a szervezet kiemelten közhasznú minősítése, megcsappantak a támogatók és a pályázati lehetőségek. Három hivatásos búvár közül ketten külföldön vállaltak munkát, így a segítő tevékenység szünetel.

- Jelenleg is az egyik legjobban felszerelt egység a miénk, de az eszközök a raktárban állnak. Az idén júliusban, Bátán történt tragikus vízi balesethez, amikor egy 16 éves fiú vesztette életét, már Baranyából hívtak speciális búvármentőket - közölte Hortai Tamás.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!