Magyarország

2012.09.11. 09:32

Szigetvár megújul - A csőd szélétől az Oroszlánszív programig

(MTI-Press) - A rendszerváltás időszakában Szigetváron megszűnt a mezőgazdasági szövetkezet, a cipőgyár és a konzervgyár is csaknem teljesen leállt. Rossz évek jöttek a baranyai kisvárosra, de alig két éve minden megváltozott. Azóta a legendás várat saját kezelésbe vette a település, teljesen megújul a belváros, a termálfürdő-komplexum rövid idő alatt rendkívül népszerűvé vált. A Vigadó - mely megépülte után szomorú mementóként állt a központban - új tartalommal telítődik. Kolovics János polgármesterrel minderről a hét végén megrendezett Zrínyi Emlékünnepséggel kapcsolatosan beszélgettünk.

(MTI-Press) - A rendszerváltás időszakában Szigetváron megszűnt a mezőgazdasági szövetkezet, a cipőgyár és a konzervgyár is csaknem teljesen leállt. Rossz évek jöttek a baranyai kisvárosra, de alig két éve minden megváltozott. Azóta a legendás várat saját kezelésbe vette a település, teljesen megújul a belváros, a termálfürdő-komplexum rövid idő alatt rendkívül népszerűvé vált. A Vigadó - mely megépülte után szomorú mementóként állt a központban - új tartalommal telítődik. Kolovics János polgármesterrel minderről a hét végén megrendezett Zrínyi Emlékünnepséggel kapcsolatosan beszélgettünk.Több generációs szigetvári családból származik Kolovics János, a török elől menekülő, s itt otthonra lelt bosnyákok jellegzetes -ics végű nevével. 2010. október 13-án vette át a város irányítását.

- Jogi értelemben gazdasági csődhelyzetben volt Szigetvár. A nagy törést a munkahelyek megszűnése okozta, aztán egyre rosszabb helyzetbe került. Paizs József polgármester halála után egy átmeneti testület irányította a várost. Én akkor már egy éve figyeltem, és láttam, hogy belefogtak a maradék vagyon felosztásába. Mivel korábbi munkahelyeimen, gazdasági társaságoknál már láttam hasonló jelenségeket, tudtam hogyan lehet gyorsan, hatékonyan megoldani ezt a helyzetet. Így már október végén már bejelenthettük, hogy megszűnt a csődhelyzet. Talán kevesen tudják, hogy ha ettől nem menekült volna meg Szigetvár, akkor 25 évre megpecsételődött volna a sorsa, mert semmilyen fejlesztést, beruházást nem lehetett volna végrehajtani, a képviselőtestület semmit sem tehetett volna.

- Önt nem csupán a szigetvárisága miatt választották meg a helybéliek, hanem vonzó programja miatt is.

- Egymásra épülő elemekkel egy komplex programot dolgoztunk ki, melynek igen sok része már meg is valósult. A legfontosabb számomra a vár visszavétele volt, tehát elérni azt, hogy a település legyen a vár üzemeltetője. Ugyanilyen hangsúlyos volt a leghősiesebb város megtisztelő cím elnyerése is.

 

Az önkormányzat is lehet jó gazda

 

- Teljesen megújult a vár, idén készült el két bástya. Előtte olyan állapotok voltak, hogy szinte ki kellett következtetni, hol is van a várfal, nemhogy a bástyák.

- Az elmúlt 20 évben sárga szalag jelezte merre is van a vár, mert arra nem szabad menni. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-hez fordultunk, amely úgy látta, itt helyben jó kézbe adja a létesítményt. Jelentős összeget kaptunk a felújításhoz, és most már a belső tartalmi értékek kerültek előtérbe. A legkorszerűbb, huszonegyedik századi használatra pályázunk, interaktív látogatóközponttal, egy Magyarországon egyedülálló hologramos kivetítő rendszerrel, amellyel az 1566-os csatát elevenítenénk fel. Megépülne a régóta tervezett szabadtéri színpad is. Most már olyan személyzettel dolgozunk a várban, amelynek tagjai a nap 24 órájában lelkesen kalauzolják a látogatókat. Közvetlenül az átvétel után bekapcsolódtunk a Magyar Turizmus Zrt. programjaiba is. Van apródiskolánk, végvári játékaink, és egész idényben a nyári esték sorozat teltházzal ment. Musicalátdolgozások voltak főként repertoáron és más koncertek. Nagy eredmény, hogy minden héten eljött 400-500 szigetvári, megvette a jegyét. A várbástyában bebizonyosodott, hogy van igény a rendezvényekre, ez fontos, hiszen mindenben igyekszünk az igényekhez igazítani a terveinket.

- Erre a legjobb példa a Zrínyi Emlékünnep 1826-tól, amikor a mohácsi csata 300 éves évfordulóján Kölcsey Ferenc gondolata nyomán elindult ez a rendezvény azzal a céllal, hogy emléket állítson Zrínyi Miklósnak és a vár hős védőinek. A kezdetben egyházi ünnepség után folyamatosan gazdagodott a város legnagyobb rendezvénye, és mára már sok ezer látogatót vonzó végvári fogataggá vált. A kegyeleti ünnep szeptember 9-én este a rendezvény fénypontja, előtte mindenütt élvezhetik a látogatók a vitézi próbákat, bajvívást, ízlelhetik a végvári gasztromustra különlegességeit, a lovas programokat, és idén két este is bemutatták a Zrínyi 1566 rockmusicalt.

 

Oroszlánszív program uniós támogatással

 

- Akármerről is közelítünk a jellegzetes oroszlános főtérhez, mindenütt dolgoznak, teljes a felújítás a belvárosban.

- A történelmi kisváros útburkolatai, terei, műemlék épületei, a templomok, minaretek, tehát a teljes belváros megújul. Az Oroszlánszív program jelentős hazai hozzájárulással, 85 százalékos uniós támogatással, pályázati úton valósul meg. Legnagyobb büszkeségünk, hogy a szerkezetkész állapotban átadott Vigadót végre be tudjuk fejezni. Hagyományos művelődési házi feladatokat fog ellátni, egy jelentős színpaddal, ahova színi előadásokat várunk, és itt kap helyet majd a Makovecz Imre munkásságát bemutató kiállítás is az előtérben. Az önkormányzaton belül fogjuk működtetni, nálunk ez bevált. Korábban azt mondták, az állam, az önkormányzat nem jó gazda, ez ránk nem igaz.

- Ön kikkel dolgozik együtt? Kiket tudott választani maga mellé?

- Tizenketten vagyunk velem együtt, kiváló képviselőtársaimmal, közöttük van erdész, orvos, jogász, hitoktató, könyvtáros, üzleti vállalkozással foglalkozó gazdasági szakember is.

Októberben egy újabb pályázattal kívánják gazdagítani a város turisztikai életét: a Szigetvárt Kaposvárral összekötő vasúti nyomvonalon egy kerékpárutat terveznek, és ezzel válik majd teljessé a komplex turisztikai szolgáltatás a remélhetően hamarosan gyógyhellyé minősült kisvárosban.

 

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!