Magyarország

2012.10.08. 17:30

Az államháztartás többlete 13,7 milliárd forint volt szeptemberben

Budapest, 2012. október 8., hétfő (MTI) -  Az államháztartás központi alrendszerének többlete szeptemberben 13,7 milliárd forint volt, az első kilenc hónapban a hiány 545,8 milliárd forintot tett ki, a módosított éves előirányzat 94,7 százalékát - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn az MTI-vel.

Budapest, 2012. október 8., hétfő (MTI) -  Az államháztartás központi alrendszerének többlete szeptemberben 13,7 milliárd forint volt, az első kilenc hónapban a hiány 545,8 milliárd forintot tett ki, a módosított éves előirányzat 94,7 százalékát - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn az MTI-vel.Az NGM közlése szerint ez év szeptemberben a központi költségvetés 19,7 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok 12,6 milliárd forintos szufficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 18,6 milliárd forintos deficittel zártak.

Tavaly szeptemberben az államháztartás központi alrendszere 26 milliárd forint hiányt mutatott, 2011. január-szeptemberben a deficit 1.570,6 milliárd forintot tett ki.

Az NGM közleménye szerint az egyszeri tételektől megtisztított, azonos bázisú 2011. évi és 2012. évi központi alrendszerű szeptember végi hiányokat tekintve az idei 73,1 százalékos mérték jóval kedvezőbb a tavalyi 90,6 százaléknál.

A központi költségvetés szeptemberi bevétele az előző év azonos hónapjához viszonyítva mintegy 31 milliárd forinttal lett nagyobb. Az adóbevételek közül az általános forgalmi adó, a jövedéki adó, a személyi jövedelemadó és az illetékbevételek haladták meg a tavalyit. Ezen túlmenően a költségvetési szervek bevételei, az állami vagyonnal kapcsolatos befizetések és a kamatbevételek is kedvezőbben alakultak, mint az elmúlt év azonos időszakában.

A kiadások közel 30 milliárd forinttal haladták meg a múlt szeptemberit. A tavalyinál magasabb összegben teljesültek az egyedi és normatív támogatások, a közszolgálati műsorszolgáltatás támogatása, a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Alap kiadásai (a korhatár alatti ellátások átkerülése miatt), a költségvetési szervek kiadásai, a kezességérvényesítések és az EU költségvetéséhez történő hozzájárulások.

A központi költségvetési szervek bevételeinek és kiadásainak alakulásában jelentős szerepet játszanak a megyei önkormányzatoktól az államhoz átkerült intézmények bevételei és kiadásai - mutat rá az NGM közleményében.

A kamatkiadások 2012 szeptemberében 43,0 milliárd forintot tettek ki, 8,3 milliárd forinttal kevesebbet, mint az előző év megfelelő időszakában, a kamatbevételek összege 10,2 milliárd forint volt, 1,3 milliárddal több az előző évinél. A nettó kamatkiadás (32,8 milliárd forint) összességében 9,6 milliárd forinttal lett kevesebb, mint az előző évben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!